šnite s lješnjacima

footo:ljiljana-pinterest.com

Danas vam donosimo recept za čokoladne šnite s lješnjacima i brusnicama.

Sastojci
čokolada za kuhanje: 150 g
lješnjaci: 300 g
prašak za pecivo: 1 vrećica
maslac: 120 g
šećer: 140 g
vanilin šećer: 2 vrećice
sol: na vrh noža
jaja: 8
rum: 4 žlice
PRELJEV:
čokoladno mlijeko: 250 ml
PREMAZ:
džem od brusnica : 800 g
ŠLAG:
vrhnje za šlag: 800 ml
šećer: 2 žlice
vanilin šećer: 2 vrećice
učvršćivač za šlag: 4 vrećice
UKRAŠAVANJE:
čokolada za kuhanje: 40 g
listići lješnjaka: 5 žlica

Priprema
Za biskvit: Čokoladu za kuhanje sitno naribati a lješnjake samljeti te zajedno s praškom za pecivo dobro izmiješati. Žumanjke odvojiti od bjelanjaka s tim što bjelanjke stavimo u dvije posude zbog lakšeg i bržeg miješanja (u svaku posudu 4 bjelanjka). U većoj posudi maslac sobne temperature, šećer, vanilin šećer i na vrh noža soli mikserom kremasto izraditi (oko 5 minuta). Žumanjke jedan po jedan dodavati smjesi neprestano mikserom miješajući. Polovinu mješavine čokolade, lješnjaka i praška za pecivo te 2 žlice ruma dodati i kratko izmiješati. Zatim dodati preostali dio mješavine i rum i izmiješati.
U svaku posudu s bjelanjcima dodati na vrh noža soli i mikserom čvrsto izraditi. ¼ snijega od bjelanjaka dodati u gornju smjesu i lagano metlicom za snijeg ili žlicom izmiješati. Preostali dio snijega od bjelanjaka postepeno dodavati i lagano umiješati. Dno lima za pečenje (38 x 30 cm) namazati maslacem i posuti brašnom. Tijesto stavljati žlicom na lim i oprezno vilicom izravnati te staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 °C oko 30 minuta. Pečeni biskvit izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohladi. Hladan biskvit preliti sa 250 ml čokoladnog mlijeka. Džemom od brusnica premazati kolač (malo džema odvojiti za ukrašavanje šnita).
Za šlag: Pripremiti dvije posude i u svaku posudu staviti 400 ml vrhnja za šlag, 1 vrećicu vanilin šećera, 1 žlicu šećera i 2 vrećice učvršćivača za šlag te mikserom izraditi čvrsti izraditi. Šlagom premazati kolač i staviti u hladnjak.
Za ukrašavanje: Listiće lješnjaka bez masnoće na srednje jakoj temperaturi zlatno – smeđe popržiti i ohladiti. Čokoladu tanko narezati ili naribati. Kolač narezati na šnite, ukrasiti listićima lješnjaka, čokoladom i s malo džema od brusnica.
Savjet: Kolač prije serviranja izvaditi iz hladnjaka i ostaviti na sobnoj temperaturi da omekša 10 – 15 minuta.

izvor:magazin.ba

Primjedbe