Mediteranska juha sa šafranom

footo:stvarukusa.rs

Najskupocenija začinska biljka svojom prefinjenom aromom, intenzivnim mirisom i upadljivom bojom zauzima posebno mesto kako u kulinarstvu, tako i u medicini.
safran2Crveno zlato, kako često nazivaju šafran, najskuplji je začin na svetu jer se dobija od tamnonarandžastih vlaknastih tučaka kojih ima tri u svakom cvetu. Zato je za dobijanje pola kilograma ovog začina potrebno skoro 100.000 cvetova.

Vrlo dragocen, šafran je već 5.000 godina znak bogatstva, materijalnog i duhovnog, simbol mudrosti, ali afrodizijak. U starogrčkim mitovima pominje se da je bog trgovine i proricanja Hermes, poznat i kao savetnik i pismonoša ljubavnika, predlagao onima koji nisu srećni u ljubavi da kao začin koriste šafran kako bi probudili uspavane strasti. Bio je omiljen začin Feničana, čiji su ga trgovci nosili na svim svojim putovanjima jer su ga smatrali lekom. Takođe se pominje i u Starom zavetu, gde je istican kao najskupoceniji začin u odnosu na druge, tada poznate začine, a kao sredsto za potamnjivanje kože koristila ga je i, uvek nezaobilazna, egipatska kraljica Kleopatra. Stari Rimljani su sa njim ukrašavali postelju mladenaca, ali i parfemisanje kupki, a alhemičari su od njega pokušavali da dobiju zlato. Doduše, zlato nisu dobijali, ali ono što jesu izgledalo je kao da je od zlata zahvaljujući intenzivnoj žutoj boji koju šafran stvara u dodiru sa tečnošću.

Šafran ima dugu istoriju upotrebe u medicini, a spominje se čak i u najstarijim ajurvedskim spisima.
Tako se šafranov čaj koristi za lečenje depresije, a istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje ovog čaja, ali i samog začina, podstiče osećaj sreće jer, poput antidepresiva prozaka, podiže nivo serotonina u mozgu. Miris šafrana ima blago sedativno sredstvo koje smiruje nespokojne osobe.
Značajano je šafranovo antikancerogeno svojstvo jer supstance iz ove biljke (krokin, šafranal i pikrokrocin) sprečavaju rast ćelija raka.

Koristi se za regulaciju nivoa holesterola i triglicerida u krvi, pomaže u lečenju ateroskleroze, artritisa i astme. Između ostalog, utiče i na jačanje imuniteteta i produžuje vitalnost, poboljšava vid i uspešno neutrališe najčešće uzroke slabog vida i slepila kod starijih osoba, a koristi se i kao lek protiv oboljenja bubrega, reguliše varenje, otklanja glavobolje, migrene i vrtoglavice.
Ali, iako su istraživanja istraživanja pokazala veliku lekovitost šafrana, preporučuje se samo u malim količinama (do 200 mg dnevno), jer u većim količinama dovodi do stanja opijenosti, pa čak i do smrti.

Danas se šafran najviše primenjuje u kulinarstvu. Intenzivnog je mirisa, blago gorkastog okusa, a već četvrtina kašičice dovoljna je da jelu da aromu i boju. Šafran se obično stavlja u jela s ribom, a u nekim nacionalnim kuhinjama i u pirinač. Francuzi ga obavezno koriste pri spremanju riblje čorbe, Španci njime obogaćuju paelju i piletinu sa pirinčem, dok je u Italiji uobičajeno šafranom začiniti rižoto milaneze. Odlično se slaže s čorbama od povrća, krompirom, piletinom ili jelima sa paradajzom.

supa-hariraSupa harira sa šafranom i jagnjetinom
Sastojci (za 4 osobe): 100g leblebija, 100g sočiva, 0,1g šafrana, 10g kima, 200g paradajza, 50ml suncekretovog ulja, 250g jagnjećeg mesa očišćenog od kostiju, 5g svežeg korijandera, 20g peršuna, 100g korena celera, 200g šargarepe, 3g štapića cimeta, 3g đumbira u prahu, 2g kurkume u prahu, 100g paradajz pirea, jedna glavica crnog luka, 50g pirinča (dugo zrno), 30g brašna, so, biber
Priprema: Potopiti leblebije i sočivo u vodu da odstoji par sati. Dobro isprati pod mlazom tekuće vode. Na ulju prodinstati seckani crni luk i celer, naliti vodom i dodati leblebije i sočivo. Kuvati 30 minuta na tihoj vatri u pokrivenoj posudi. Zatim dodati sve navedene začine (peršun, korijander, šafran, kim, cimet, đumbir, biber, so, kurkumu). Kuvati jos 20 minuta, a zatim dodati razmućeni pire paradajz, pirinač, iseckanu šargarepu, jagnjetinu seckanu na komadiće i paradajz blanširan, oljušten i iseckan na sitne kockice. Kuvati jos 20 minuta. Razmutiti brasno i vodu pa po potrebi zgusnutu supu. Kuvati još desetak minuta.
losos-filet
Losos filet sa hrskavom koricom i šafran sosom
Sastojci (po osobi): 200g fileta lososa, 10g butera, 50ml ribljeg fonda, glavica crvenog luka, 20ml belog vina, 0,1g šafrana, 20ml neutralne pavlake, 13g semena suncokreta, 2g soli, 1g šećera, 1g bibera
Priprema: Izgrilovati filete lososa, a zatim prebaciti u konvektomat kako bi dobili hrskavu koricu. Pre prebacivanja u konvektomat, gornju stranu filea premazati emulzijom od senfa i seckane mirođije, pa preko toga posuti seckano zrnevlje suncokreta. Sos od šafrana pravi se reduciranjem ribljeg fonda i belog vina uz dodatak šafrana i crvenog luka. Na kraju se dodaje neutralna pavlaka i kada provri, blenda se štapnim blenderom. Ovo jelo sadrzi alergene, a rok trajanja mu je 4 sata od trenutka serviranja.

milaneze-rizotoMilaneza rižoto sa šafranom
Sastojci (po osobi): 150g pirinča, 20ml maslinovog ulja, 40ml belog vina, glavica crnog luka, 50g greni smit jabuka, 0,1g šafrana, 160ml neutralne pavlake, 50ml soka od pomorandže, 20g parmezana, 1g svežeg bosiljka, 130ml pilećeg fonda, so, biber
Priprema: Propržiti crni luk na maslinovom ulju, kratko da odmekša. Zatim dodati prethodno opran pirinač, kratko ga pržimo i zatim ga zalijemo belim vinom. Kad alkohol iz vina ispari, zalivamo pilećim fondom i kuvamo 6-8 minuta tako da pirinač upola odmekša. Kuvati uz povremeno mešanje. Zatim dodati šafran i sok od pomorandže. Kuvati kratko, 3-4 minuta. Sa strane ispeci jabuku seckanu na kockice. U pirinač dodati neutralnu pavlaku. Kad je pirinač odmekšao pri kraju kuvanja, dodati komadiće jabuke, so, biber i parmezan. Promešati i servirati.
panakota-sa-safranomPanakota sa šafranom
Sastojci (za 6 osoba): 375g slatke pavlake, 0,12g šafrana, 150g šećera, 10g želatina, 10g vanilin šećera
Priprema: Želatin potopiti u hladnu vodu. Pavlaku pomešati sa šećerom i šafranom i zagrejati da prokuva. Skloniti sa vatre i dodati želatin. Pažljivo mešati dok se ne sjedini. Procediti i isipati u posude

preuzeto:zenska.tv

Primjedbe