preuzeto:recipeci.com
Kada su kolači u pitanju moj izbor su najčešće i definitivno oni kremasti, naročito oni s puno žute kreme s okusom vanilije. Odmah iza njih na listi su čokoladne delicije s puuuno ganache kremice pa tek onda dolaze na red sitni kolačići. Za kolače od prhkog tijesta kao što su razne pite i tarti sa
prhkom podlogom ću se najrijeđe odlučiti jer ih jednostavno ne volim previše. No, ima jedan kolač iz te skupine koji me oduševljava još od djetinjstva kada su se veće količine kolača mogle pronaći jedino na nekakvom svadbenom stolu ili bak u božićno vrijeme. Uz neizostavne košarice, oblatne,
kuglice, šubarice i mađaricu, bijela pita je uvijek bila tu, onako, pomalo nezamjetna i nepravedno svrstana u obične sirotinjske kolače u koje ne ide niti čokolada niti orasi, dakle ništa od onoga što bi se po nekom uvriježenom mišljenju srijemskih domaćica i inih kušača tih delicija smatralo vrijednim
spomena i isticanja. A upravo ta jednostavnost tog kolača, mene je oduševljavala. Jednostavnost i u okusu i u sastojcima i u izgledu, a sada kada sam ju konačno i sama probala napraviti, jednostavnost i u pripremi. Nevoljko sam se do sada odlučivala na izradu ovog kolača jer me uvijek plašilo puno
posla oko tih prhkih kora, pa da li će mi uspjeti, pa da li ću izgubiti cijeli dan za pripremu tako nečeg i tako…Odlučih stoga stati na kraj svojem očito bezrazložnom strahu, razuvjeriti samu sebe i napraviti svoju prvu bijelu pitu. Rezime svega je da sam bila totalno iznenađena jednostavnošću
pripreme a bome mi nije trebala niti cijela vječnost da ju napravim. Sa svim sam poslom bila gotova u svega 1,5-2 sata. Moguće je ovu pitu napraviti i sa gotovim kupovnim korama, no vjerujem kako u
tom slučaju ne bi bila tako fina. Ili možda bi? Ne znam, no znam da je u ovaj kolač unešeno jako puno ljubavi i truda a kada se nešto radi sa takvim poticajem, sigurno je bolje od kupovnog proizvoda Evo recepta za još jedan jako fini božićni kolačić
POTREBNO:
Za kore:
40 dag glatkog brašna
10 dag šećera
1/2 praška za pecivo
1 jaje
3 žlice kiselog vrhnja
12 dag margarina
Za kremu:
1/2 l mlijeka
6 žlica brašna
10 dag šećera
2 vanilin šećera
15 dag margarina
10 dag šećera u prahu
PRIPREMA:
Za prhke kore umijesiti od svih sastojaka glatko tijesto, oblikovati kuglu pa ju omotanu prozirnom folijom odložiti u hladnjak na 30 min.
Dok se tijesto odmara pripremite kremu: pomiješati šećer, brašno i vanilin šećer sa jednim dijelom mlijeka (može i pjenjačom), ostatak mlijeka pustiti da zakuha. Smanjiti vatru pa u kipuće mlijeko
ukuhati smjesu od šećera i brašna uz neprestano miješanje pjenjačom. Kuhati dok se krema ne zgusne (3-4 min). Ohladiti pa u prohlađenu kremu umiješati mikserom margarin izrađen sa šećerom u prahu. Pustiti kremu na hladnom dok se pripremaju kore.
Tijesto koje je odležalo, podijeliti na 4 jednaka dijela. Papir za pečenje opcrtati pa izrezati na veličinu srednjeg lima na kojem će se kore peći i to napraviti u dva primjerka jer vam više od toga neće trebati.
Svaki dio tijesta malo premijesiti rukama, položiti na sredinu izrezanog papira za pečenje pa ravnomjerno razvaljati valjkom za tijesto na debljinu cca 3 mm. Ako ovo niste nikad radili, malo ćete se pomučiti s tom prvom korom, no već druga će vam ići k’o od šale Tako razvaljano tijesto skupa sa papirom za pečenje oprezno prebaciti na lim za pečenje po kojem ste izrezali papir ali sa naopačke
strane, dakle, položite ju na dno lima i oprezno ugurajte lim u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 180°C. Zašto na preokrenuti lim pitate se? Pa zato da bi pečena kora lakše skliznula na pladanj nakon pečenja a da se ne polomi Koru treba peći 10 min, nikako duže. Kora ne smije požutiti jako jer neće
izgledati lijepo kada se sklopi s kremom. Kada ju izvadite iz pećnice biti će malo mekana, ali će sa hlađenjem i stajanjem očvrsnuti. Kada je kora pečena, oprezno ju skliznuti s lima na pladanj ili rešetku kako bi se ohladila. Tek kada se kora prohladi i malo očvrsne, oprezno ju okrenite i skinite papir za pečenje, jer on će vam trebati za treću koru po redu.
Dakle, uštedjet ćete vrijeme i novac (za papir za pečenje) i živce (jer ne morate prati niti mastiti lim za pečenje poslije svake kore) tako da dok se prva kora peče odmah krenite razvaljati drugu na drugom papiru koji ste izrezali, tako sa njom možete u pećnicu čim prva bude govota. I tako naizmjence.
Kada su sve kore pečene i ohlađene, možete pristupiti mazanju kreme. Kako bi vam bijela pita već drugi dan bila jestiva i mekana, svaku koru poškropite sa malo vrućeg mlijeka (2-3 žlice) pa tek onda krenite mazati kremu. Naravno, pripremljenu kremu ćete podijeliti na 4 dijela jer vam točno toliko
slojeva treba za ovaj kolač. Dakle, princip je slijedeći: kora, krema, kora, krema, kora, krema. Svaku koru nakon što ju stavite na kremu treba malo pritisnuti dlanovima kako bi se fino prilijepila uz kremu. Na kraju po kremi možete naribati 50g bijele čokolade jer paše odlično i po okusu a i baš je lijepo dekorativno, kao sniježne pahuljice!
Ostavite kolač preko noći da odstoji na hladnom pa režite na štangice i poslužite.
Dobar tek
preuzeto:recipeci.com
loading...
Primjedbe
Objavi komentar