U SARAJEVU UPRILIČENA AKADEMIJA “TAJ ČOVJEK – ALIJA ISAKOVIĆ


Akademija “Taj čovjek – Alija Isaković”, održana je danas u Bošnjačkom institutu u Sarajevu povodom 20 godina smrti i 85 godina od rođenja istaknutog bosanskohercegovačkog književnika i intelektualca.
Prof. dr. Enes Duraković je Isakovića, pripovjedača, romansijera, dramskog pisca, lingvistu, analitičara, nazvao piscem univerzalnog duha.
Osvrnuo se na njegovu priču “Taj čovjek”, roman “Pobuna materije”, koji je, kako je rekao Duraković, ispisan kao neka vrsta posljednje knjige, čovjekova prisustva u bezvremenosti materije, na novele čiji su junaci ljudi na marginama društvenog života, na zbirku putopisa koji nisu tek usputne putničke impresije već „literarno slojevita vizija životne punoće, ali i neumitne prolaznosti“.
Duraković se osvrnuo i na Isakovićeve tekstove „Generalijum“, „Hasanaginica“, „To“, na monodramu „Dodir“ i poetsko-filozofski postupak u tekstu, na sukob novovjekovnog Hamleta i oca, kao i besmisao stalnih sukoba „kojima je izložen naš svijet“.
Duraković je govorio o živopisnom književnom opusu Alije Isakovića, akcentirajući raznolikost žanrova te je pozvao na objavljivanje tekstova koji još nisu dospjeli u štampu.
Adil Kulenović, predsjednik „Kruga 99“, Asocijacije nezavisnih intelektualaca koja je dio organizacionog odbora, moderirajući na akademiji, pozvao je zvanice mahom iz književnih, naučnih i medijskih krugova da na svoj način doprinesu obilježavanju ovih godišnjica.
Naglašavajući veličinu Isakovićeve književnosti i osebujnost njegove ličnosti, Kulenović je za mart ove godine najavio naučni skup o jeziku i pozvao pozorišta u zemlji da u ovogodišnji repertoar uvrste piščeve drame.
Bosanskohercegovački glumci Izudin Bajrović i Mirsad Tuka govorili su odlomke iz Isakovićevih priča, romana i novela.

izvor:bhrt.com


Primjedbe