footo:pixa.bay
Povezanost karaktera i ishrane tema je kojom se bave brojni stručnjaci ne bi li pokazali kako okupiranost kalorijskom tablicom često ide na štetu ukusa i mirisa koje s vremenom u potpunosti gubimo i prema uživanju u hrani postajemo indiferentni.
foto:pixa.bay
Želja za hranom u sebi sadrži psihičku komponentu, pa potreba za slatkim, slanim, ljutim, gorkim i kiselim navikama nije bezazlena već otkriva kakve sve karakteristike krijemo u sebi, odnosno kakve smo osobe.
Alan Hirš neurolog i psihijatar iz Čikaga pre nekoliko godina sproveo je istraživanje kada je na primeru 18.000 ispitanika došao do rezultata koji jasno pokazuju odnos želje za određenom hranom s određenom osobinom.
Jasno je kako su želje za određenim ukusima samo delić onoga što nas čini osobama određenog karaketa, ali kako ističe Hirš suptilne karakteristike kao što su ukusi u hrani nisu bezazleni kao što se isprva misli.
Kakvi smo zapravo lako možemo iščitati iz vlastite potrebe za osnovnih 5 ukusa koju ne treba menjati nego im treba joj udovoljavati, ali kako ističe Hirš umereno i kontrolisano.
Slano vole uspešni koji se u životu vode razumom a ne srcem
Osobe koje osećaju želju za slanom hranom retko izražavaju svoje mišljenje, ali su izuzetno energični i odvažni u kritičnim situacijama, odlučuju na temelju razuma a ne srca.
S obizirom da često prepuštaju drugima da im kroje privatni i poslovni život takve može umiriti vrećica čipsa ili porcija slanog pomfrita, a sve iz razloga jer imaju manjak minerala u organizmu.
Slatko vole senzualni, hedonisti koji vole da žive na ivici
Osobe koje osećaju veliku želju za tamnom čokoladom vole da budu u centru pažnje, privlači ih razuzdan život, dok u poslovnom svetu ciljaju na vodeće pozicije. One osobe kojima je predmet žudnje mlečna čokolada često su tihe i povučene. Uopšteno osobe koje žude za slatkišima veliki su hedonisti i retko žale za propuštenim prilikama.
Čokolada stimuliše lučenje hormona serotonina i savršen je dezert koji deluje poput antidepresiva, a pomaže i kod malaksalosti, kada je telu potrebno brzo razbuđivanje.
Slatko-slano vole kreativci i samotnjaci
Osobe koje vole kombinaciju slatkog i slanog najviše vole da budu same, kreativne su i vole da upravljaju vlastitim vremenom i prostorom, ne podnose nadređenost, a više od svega cene privatnost.
Učestala želja za kombinacijom slatkog i slanog znak je da u organizmu nedostaju glukoze i natrijuma. Osećamo se malaksalo i usporeno, zbog čega brojni posežu za kombinacijom slanih grickalica i slatke čokolade kako bi povratili snagu i zadovoljili potrebu za slanim.
Ljutu začinjenu hranu vole temperametne osobe
Temperamentne osobe koje ne vole da gube vreme na nevažne stvari obožavatelji su ljute i začinjene hrane. Oni vole red i disciplinu, neverovatnom brzinom obavljaju više ključnih stvari odjednom, a hrana pojačanih okusa ih smiruje.
Ovakva hrana ubrzava rad srca i disanje pa valja biti oprezan jer ona stvara zavisnost.
Gorko vole misaoni i obzirni
Misaonim osobama koje odlučuju na temelju razuma, a teško se prepuštaju logici srca često se zamera što nisu dovoljno strastveni. Takvi su pak obožavatelji gorkog ukusa koji je inače najmanje zastupljen u kategoriji omiljenih.
Gorka hrana uravnotežuje njihovu hladnoću koja je tek na površini, u dubini svog bića oni su mirni. Gorki ukus ispunjava blagim nezadovljstvom koje ih tera da idu dalje i vide stvari onakvima kakve one zaista jesu, bez ružičastih naočala.
izvor:magazin.ba
Primjedbe
Objavi komentar