footo:http://vojvodjanskakuhinja.blogspot.ba
Talog ili sitne mrvice koje preostanu na dnu šerpe, nakon topljenja masti, nazivaju se droždina.
Sastojci
400 gr droždine (ako droždina nije dovoljno masna,dodajte koju žlicu masti)
300 gr pirovog brašna
100 gr raženog brašna
10 gr heljdinog brašna
2,5-3 dl kiselog mlijeka
1 žličica sode bikarbone
1-2 žlice soka od limuna
sol ,papar
Priprema
Zamijesite tijesto od brašna,soli i kiselog mlijeka.
Ostavite preko noći da fermentira.
Ujutro dodajte sodu bikarbonu i sok od limuna.
Dobro sve zajedno zamijesite.
Na dasci razvucite tijesto,pa premažite sa trećinom droždine,popaprite,posolite i preklopite (s lijeva na desno, pa s desna na lijevo,svaka strana do pola....ponoviti isto to odozgo do sredine, pa od odozdo do sredine).
Ostaviti 20 minuta da odstoji pokriveno sa krpom.
Ponoviti mazanje i preklapanje,pa opet ostaviti da odstoji 20 minuta.
I treći put ponoviti i ostaviti 15 minuta.
Okrenuti tijesto da odozgo bude glatka strana i razvaljati na oko 2 cm debljine.
U tepsiju staviti pekpapir,prebaciti tijesto i narezati na kocke.
Peći na 200 stepeni oko 20-25 minuta.
Posluživanje
Poslužite za doručak uz kiselo mlijeko...
preuzeto:coolinarka.com
Primjedbe
Objavi komentar