JEDNOSTAVNE NAMIRNICE KOJE LIJEČE

footo:http://cvecarstvo.com

Banana – lijek za stres i anksioznost
Idući put kada budete pod stresom, svakako pojedite jednu bananu. Sa samo 105 kalorija i 14 grama šećera, banana će vas zasititi, lagano povećati nivo šećera u krvi i obezbjediti 30% dnevne potrebe za vitaminom B6 tjela, koji pospješuje proizvodnju serotonina, hormona sreće i dobrog raspoloženja.
Jogurt – lijek za zatvor i gasove

Jedna šoljica probiotika će pospješiti rad probavnog sistema i ubrzati prolazak hrane kroz crijeva. Probiotici su dobre bakterije koje su prirodan dio digestivnog sistema, ali zbog spoljnih faktora možemo narušiti njihovu prirodnu ravnotežu.
Suho grožđe – lijek za visok krvni pritisak

60 suhog grožđa sadrži 1 gram vlakana i 212 miligrama kalijuma. Brojna istraživanja su pokazala da suho grožđe, kao i drugi proizvodi od grožđa, pomažu kod regulisanja visokog krvnog pritiska koji, ako se ne kontroliše, može uzrokovati nastanak srčanih bolesti i srčanog udara.
Kajsije – za prevenciju kamena u bubregu

8 sušenih kajsija sadrži 2 grama vlakana, samo 3 miligrama soli i 325 miligrama kalijuma. Sve ove materije sprječavaju nakupljanje i zadržavanje minerala u urinu i formaciju kalcijumovih oksalata, najčešćeg oblika bubrežnog kamenca.
Konzerva tune – lijek za loše raspoloženje

Oko 100 grama tune sadrži oko 800 miligrama omega 3 masnih kiselina, za koje je dokazano da popravljaju raspoloženje. Ove masne kiseline su dio terapije za depresiju i hronični stres jer pospješuju oslobađanje hormona sreće.
Čaj od đumbira – lijek za mučninu

Brojna istraživanja su pokazala da đumbir, naročito čaj od đumbira, može ublažiti mučninu uzrokovanu nelagodnim pokretima (vožnja u autu) i trudnoćom. Još uvjek nisu sigurni zbog čega đumbir ima ovakvo djelovanje, ali znaju da je siguran i da ne izaziva nikakve nuspojave.
Bosiljak – lijek za probavne smetnje

Istraživanja su pokazala da eugenol, spoj koji pronalazimo u bosiljku, može ublažiti probavne tegobe, kao što su bolovi, mučnina, zatvor ili proliv. Bosiljak je najbolje jesti svjež, ne previše termički obrađen jer može izgubiti svoja ljekovita svojstva.
Kruška – lijek za visok holesterol

Jedna kruška srednje veličine sadrži 6 grama vlakana. Veći procenat vlakana dolazi u obliku pektina, koji dokazano reguliše nivo holesterola u krvi. Visok nivo holesterola značajno povećava rizik od nastanka srčanih bolesti.
Ćuretina – lijek za nesanicu

Oko 100 grama ćuretine sadrži 100% od preporučene dnevne vrednosti triptofana. Triptofan je esencijalna aminokiselina koja pospješuje proizvodnu serotonina i melatonina, hormona koji regulišu san. Istraživanja su pokazala da osobe, koje pate od nesanice, pate od manjka triptofana u tijelu.
Smokve – za prevenciju hemoroida
Sušena smokva sadrži oko 3 grama vlakana koji regulišu probavu, sprječavaju nastanak zatvora i pomažu u stvaranju mekane stolice, čime se sprječava nastanak hemoroida. Smokve su odličan izvor kalijuma i mangana.
Bjeli luk – lijek za gljivičnu infekciju

Bjeli luk sadrži ulja koja sprječavaju nastanak gljivične infekcije, ali i ubrzavaju proces liječenja gljivične infekcije. Nedavna istraživanja su pokazala da su timijan, bjeli luk i pomorandža najefikasniji u prevenciji gljivične infekcije.
Čaj od kamilice – lijek za gorušicu

Čaj od kamilice će ublažiti probavne tegobe. Dovoljno je da stavite 2 kašičice sušene kamilice u šoljicu vruće vode i pustite da stoji pokriveno oko 20 minuta. Ljekoviti spojevi će ostati u šoljici, a vaša probava će vam biti zahvalna.

izvor:radiotrecadimenzija.com

Primjedbe