Bajadere: Najfiniji recept

footo:http://najbolja-kuhinja.blogspot.ba

Bajadera je hrvatska slastica u kojoj uživamo više od 50 godina. Ovu ukusnu čokoladnu čaroliju vole baš svi, a uz ovaj recept zavoljet ćete je još više. Donosimo vam najukusniju bajaderu za koju vam ne treba ni pećnica niti mikser te za koju ćete morati izdvojiti svega 20 minuta

Sastojci:
9 žlica vode
20 dkg šećera
15 dkg mljevenih oraha, bademe ili lješnjake
25 dkg mljevenih Petit Beurre keksi
17 dkg maslaca
10 dkg čokolade za kuhanje
malo ruma
Za glazuru:
10 dkg čokolade za kuhanje
malo ulja
Priprema:

U lonac dodajte vodu i šećer i  zagrijte na laganoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi.
Dodajte maslac, maknite s vatre i miješajte dok se ne otopi.
Kada se maslac potpuno otopi dodajte orahe i kekse te miješajte dok ne dobijete gušću ujednačenu masu.

Dobivenu masu podijelite na dva jednaka dijela.
Čokoladu otopite na pari i umiješajte je u prvi dio mase, a u drugi stavite malo ruma.
Na tacnu ili pladanj stavite masni papir za pečenje te prebacite prvi dio mase (s čokoladom) i rukama oblikujte kvadar te gornji dio i rubove zagladite nožem.
Na njega na isti način stavite drugu masu i učinite isto.
Ostatak čokolade otopite na pari, u nju dodajte malo ulja te prelijte bajaderu.
Bajaderu ostavite u hladnjaku da se stisne te je idući dan narežite na kockice veličine po želji.

izvor:magazin.ba


Primjedbe