Brzo i jednostavno – domaći jafa keks

footo:http://banjalucanke.com

Jafa keks je jedan od najomiljenijih slatkiša za sve uzraste. Zašto ga ne biste probali napraviti sami.

 Pročitajte koliko je jednostavno.
Ovaj desertić je prvi lansirala kompanija McVitie i Price još 1927. godine i nazvala ga po vrsti narandži – jaffa. Od tada se prave u tri sloja – biskvit, narandža žele i preliv od čokolade.

135 gr želea od narandže, narezan na kockice
1 kašika marmelade od narandže
125 ml kipuće vode
2 jajeta
50 gr šećera
50 gr brašna
200 gr tamne čokolade
Zagrijte rernu na 180C i nauljite mafin kalupe. Žele isjeckajte na komadiće i izmješajte sa marmeladom i kipućom vodom – miješajte dok se žele ne rastopi. Smjesu uspite u tepsiju u sloju debljine 1cm, pa stavite u frižider da se stegne.

Da biste napravili biskvit mutite jaja i šećer dok ne dobijete izdašnu smjesu. Dodajte brašno, pa dobro izmješajte. Rasporedite smjesu jednako u 12 mafin kalupa (ili u posebnu tepsiju za keksiće, koja je malo plića od tepsije za mafin kalupe). Pecite 10-tak minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi.
Izrežite od stegnutog želea 12 malih diskova, pa po jedan stavite na okrugle biskvite.
Čokoladu otopite na pari, pa prelijte preko želea i biskvita. Biskvit i žele možete ostaviti u mafin kalupima ili ih poredati na tepsiju obloženu paprom za pečenje prije prelivanja čokoladom.
Ostavite da se stegnu. Možete ih prije toga posuti u ukrasnim mrvicama, usitnjenim orašastim plodovima i sličnim ukrasima.

izvor:magazin.ba

Primjedbe