čokoladnu roladu s cappuccino kremom i bananama

footo:http://nmrecepti.blogspot.ba

Sastojci:
Tijesto:
3 jaja
3 žlice mineralne vode
prstohvat soli
11 dag šećera
6 dag brašna
5 dag gustina
1 ½ žlica kakao praha
1 žličica praška za pecivo

Krema:
8 listova želatine
7 dl slatkog vrhnja
prstohvat soli
6 dag šećera
1 vrećica vanilin šećera
4 žlice cappuccino praha
4 banane
2 – 3 žlice soka od limuna
Ukrašavanje:
½ cappuccino kreme
čokoladni listići ili naribana čokolada ili narezane banane prelite čokoladom

Priprema:
Pećnicu zagrijati na 200°C. Lim za pečenje (30 x 37 cm namazati masnoćom i dno lima prekriti papirom za pečenje.
Tijesto: Bjelanjke odvojiti od žumanjaka. Bjelanjke s malo soli i mineralnom vodom čvrsto izraditi. Zatim polagano sipati šećer neprestano miješajući. Žumanjak jedan po jedan dodavati snijegu od bjelanjaka.
Brašno, gustin, prašak za pecivo i kakao izmiješati i kroz cjedilo prosijati (biskvit je prosijavanjem finiji). Mješavinu od brašna i kakaa dodati mješavini od jaja i lagano metlicom umiješati. Tijesto istresti u lim, izravnati i staviti peći u zagrijanu pećnicu oko 12 minuta. Pečeni biskvit izvaditi iz pećnice i zajedno s papirom ostaviti na rešetki da se hladi.
Krema: U jednu posudu naliti hladne vode i staviti oko 2 šake leda. Slatko vrhnje s prstohvatom soli staviti u drugu posudu i tu posudu staviti u posudu s kockama leda. Od vrhnja izraditi šlag kojem na kraju postepeno dodamo šećer, vanilin šećer i cappuccino prah.
Listove želatine omekšati u hladnoj vodi te na štednjaku na laganoj vatri miješati dok se ne rastopi. Želatini dodati oko 3 žlice cappuccino kreme, dobro izmiješati, zatim lijevati u kremu, neprestano miješajući.
Banane oguliti i preliti sokom od limuna (da ne dobiju tamnu boju), zatim ih prije slaganja na kremu papirnim ručnikom posušiti.
S polovinom kreme biskvit premazati. Na dužim stranama poslagati po jedan reda banana i uz pomoć papira rolatzarolati. Pri tom papir oprezno odvajati.
Ukrašavanje: Ostatkom kreme namazati rolat i ukrasiti s čokoladnim listićima ili naribanom čokoladom ili narezanim bananama koje možemo preliti čokoladom.

izvor:magazin.ba

Primjedbe