Bounty čokoladice

footo:mojahrana.com

Recept
Umutiti pjenasto maslac sa šećerom i jednim žumancetom, dodati mljevene orahe i brašno. Zamjesiti tijesto i ostaviti da stoji 30 min. u frižideru.
Zatim, rastanjiti tijesto na radnoj površini posutoj brašnom, pa modlicom vaditi pogačice prečnika 5 cm. (Slika 1). Redati ih na pleh preko masnog papira i peci u prethodno zagrijanoj rerni 12 minuta na 180°C. (Slika 2).  Oni će se prilikom pečenja malkice i raširiti, tako da gledajte da imaju dovoljno prostora.
Možda će se kod Vas peći koji minut manje ili vise, sve zavisi od rerne, ali pazite da keksići ostanu svijetle boje. (Slika 3). Kad su gotovi, sačekajte minut ili dva da se malo prohlade u plehu, jer su još uvijek topli i mekani, pa ih tek onda prebacite na ravan tanjir.
U međuvremenu dok se keksići hlade, možemo pripremiti fil. Umutiti pjenasto maslac, šećer i žumanca, pa dodati rastopljenu čokoladu. U posebnoj posudi umuti pjenu od bjelanaca i sve pažljivo sjediniti sa ostatkom fila. Staviti u poslastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom i na polovinu keksića istisnuti po malo fila. (Slika 4). više volite da fil bude kuhan, možete ga pripremiti i na pari.
Za glazuru rastopiti na tihoj vatri čokoladu sa malo ulja, pa onu drugu polovinu keksića preliti čokoladom i staviti preko filovanih keksića. (Slika 5). Kad se glazura stegne, po želji poprskati sa još malo rastopljene čokolade i posuti sjeckanim lješnjacima... izvolite, probajte!;)))
Napomena: Išleri su najuksniji kada imaju vremena da fino omekšaju, pa ih je dobro napraviti dan-dva ranije. Mogu se i zamrznuti, najbolje ih je onda poredati na poslužavnik i kada se malo rashlade, prebaciti u kutiju sa poklopcem. Ukoliko ih redamo u više redova, između svakog staviti po list celofana da se ne bi zalijepili. Veoma su zgodni jer se mogu napraviti dosta ranije, recimo za Božić ili Novu godinu.

izvor:mojahrana.com

Primjedbe