Mousse au Zitrone

footo:https://de.pinterest.com

Ovog puta vam predstavljamo recept za ukusnu tortu Mousse au Zitrone.
Sastojci
BISKVIT:
jaja: 4
vruća voda: 4 žlice
šećer: 120 g
vanilin šećer: 1 vrećica
glatko brašno: 150 g
prašak za pecivo: 1 vrećica
PRELJEV:
mlijeko, hladno: 80 – 100 ml
KREMA:
listovi želatine: 8
šećer: 130 – 140 g
limunov sok: 90 ml
limunova korica: od 2 limuna
jaja: 5
sol: na vrh noža
vrhnje za šlag: 250 ml
UKRAŠAVANJE:
bobičasto voće: 300 – 400 g
preljev za torte, crveni: 1 vrećica
sok od trešanja ili višanja: 250 ml

Priprema
Za biskvit: Dno kalupa za tortu veličine 26 cm premazati maslacem i prekriti papirom za pečenje. Brašno i prašak za pecivo dobro izmiješati i prosijati. Jaja i vruću vodu mikserom kremasto miješati oko 1 minutu. Postepeno dodavati šećer i vanilin šećer te nastaviti miješati oko 3 minute. Mješavinu brašna kratko mikserom na najnižoj brzini umiješati u smjesu od jaja. Tijesto izliti u kalup, izravnati i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 25 minuta. Biskvit izvaditi iz pećnice, ostaviti kratko da se hladi (oko 5 minuta), oprezno nožem odvojiti od ruba kalupa i prebaciti – prevrnuti na rešetku prekrivenu papirom i ostaviti da se potpuno ohladi. Od hladnog biskvita oprezno odvojiti papir na kojem se biskvit pekao te jednom vodoravno prerezati kako bi dobili dva biskvita. Jedan biskvit položiti na tanjur za tortu, preliti sa 40 – 50 ml hladnog mlijeka i oko biskvita staviti obruč kalupa od torte.

Za kremu: Listove želatine namočiti u hladnoj vodi. Od 2 limuna sitno naribati koricu a sok iscijediti i odvojiti 90 ml. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka. Žumanjke, šećer i naribanu koricu kremasto mikserom miješati 1 – 2 minute. Listove želatine ocijediti i na laganoj vatri otopiti. Otopljenoj želatini dodati sok od limuna (90 ml) i dalje na štednjaku miješati dok se ne dobije glatka tekuća smjesa. Mješavinu želatine i soka polako lijevati u smjesu od žumanjaka neprestano mikserom miješajući i kremu staviti 5 – 10 minuta u hladnjak, odnosno dok se krema ne počne stezati.
Dok se krema hladi čvrsto mikserom izraditi bjelanjke s malo soli. U drugoj posudi čvrsto izraditi vrhnje za šlag. Kremu izvaditi iz hladnjaka i metlicom za snijeg prvo umiješati u kremu šlag a zatim oprezno snijeg od bjelanjaka. Kremu izliti na biskvit, izravnati i na kremu položiti drugi biskvit. Biskvit preliti s preostalih 40 – 50 ml mlijeka. Na biskvit raspodijeliti svježe bobičasto voće ili ako stavljate smrznuto voće na pola ga odmrznuti (ne potpuno). Preliti preljevom za torte koji pripremite po uputi na vrećici ali sa 250 ml soka od trešanja i tortu ostaviti preko noći u hladnjaku. Sutradan oprezno vlažnim nožem odvojiti obruč kalupa od torte.

izvor:magazin.ba

Primjedbe