footo:pinterest.com
Jeste li čuli za tortu pod imenom Red velvet ili u našem slobodnom prevodu Crveni somot?
Ovo je ultrapopularni kolač koji osim što je atraktivnog izgleda je veoma ukusan, topi se u ustima.
Ova torta je recept američkih južnjaka, a s vremenom je postala apsolutni hit u cijeloj državi pa i šire. Još 20-tih godina postala je zaštitnički znak hotela Astoria u Njujorku, a 50-ih i 60-ih godina postaje veoma popularna i u Kanadi.
Kažu da je njena prepoznatljiva crvena boja nastala slučajno, hemijskom reakcijom između kakaa i mlaćenice (buttermilck), a danas se za njenu boju koriste uglavnom jestive boje za kolače, a imamo i Red velvet mafine, kapkejkse i kolačiće…
Za ovu tortu potrebno vam je:
Za tijesto:
250 g brašna
2 jajeta
1 kašika kakaa
115 g maslaca
300 g šećera
240 ml Buttermilck/mlaćenice ili jogurta sa manje masnoće
2 kašike crvene jestive boje za kolače
1 kašika octa
1 kašičica sode bikarbone
Malo soli
Krema
360 ml slatke pavlake
230 g svježeg sira
230 g maskarpone/krem sira
1 kašičica vanilin šećera
115 g šećera u prahu
U jednoj posudi izmješajte suhe sastojke brašno, kakao, so… U drugoj izmješajte buttermilck (jogurt) sa jestivom bojom, a u trećoj pjenasto umutite maslac sa šećerom i ekstraktom od vanile, zatim dodajte jaja, jedno po jedno.
U maslac naizmjenično sipajte brašno i jogurt, te sve izmješajte da dobijete glatku smjesu.
U jednoj šolji sodu bikarbonu pomješajte sa octom pustite da se zapjeni pa dodajte tijestu i dobro promješajte
Ovu smjesu podijelite u dva jednaka kalupa i pecite 25 minuta na 175 stepeni Celzijusovih.
Ohlađene biskvite stavite u zamrzivač na kratko da se stisnu pa ih, svaki, prerežite na pola.
Za kremu izlupajte slatku pavlaku u šlag, a u drugoj pomješajte svježi i krem sir sa šećerom, pa sve sjedinite u glatku kremu.
Između kora tortu bogato prmažite kremom pa na kraju cijelu tortu premažite kremom i ukrasite po želji.
izvor:magazin.ba
Primjedbe
Objavi komentar