Priprema cheesecakea


footo:http://kolaci.eu

Čokoladu razlomite na komadiće i zajedno s maslacem otopite na pari pa ostavite da se hladi.
Bjelanjcima dodajte sol i istucite čvrst snijeg.
Žumanjcima dodajte šećer i vanilin šećer te miješajte električnim mikserom dok smjesa ne postane bjelkasta, tada u nju umiješajte smjesu od čokolade i maslaca i snijeg od bjelanjaka.
Mljevene lješnjake pomiješajte sa praškom za pecivo i dodajte u prethodnu smjesu.
Lagano u smjesu umiješajte sadržaj vrećice pudinga od čokolade.
Kalup za torte promjera oko 26 cm obložite papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici  na 170°C  oko 30 minuta.
Prije posluživanja mousse ohladite i ukrasite mousse kolač sa kakaom u prahu.
TIJESTO
150 g tamne čokolade
Priprema cheesecakea
Maslac kratko otopite na laganoj vatri uz neprestano miješanje pa mu dodajte mljevene punozrnate kekse.
Dno kalupa za torte promjera oko 20 cm obložite pek papirom i premažite s malo ulja, u njega stavite smjesu sa mljevenim keksima i poravnajte.
Krem sir, jaja, 100 g šećera i ¼ vanilin šećera miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Prelijte kremu preko keksa.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190°C oko 20 minuta.
Izvadite kolač iz pećnice, ali pećnicu ne gasite.
Kiselo vrhnje i ostatak šećera (40g) pomiješajte pa prelijte preko kolača.
Kolač vratite ponovno u pećnicu i pecite još oko 10 minuta.
Ostavite cheesecake u frižideru da se dobro ohladi, najmanje 3 sata.
Preljev pripremite tako što ćete šećer pomiješati sa 2 žlice vode lončiću i prokuhati na laganoj vatri kako bi se šećer rastopio. Čim se šećer rastopi, dodajte mu borovnice i poklopite. Kuhajte dok borovnice fino ne omekšaju.
Gustin prvo miješanjem rastopite sa 2 žlice vode, a onda ga dodajte u smjesu sa borovnicama, promiješajte pa maknite sa vatre.
Ohlađeni cheesecake zalijte sosom prije serviranja.
BISKVIT
5 žlica maslaca
200 g punozrnatog keksa (može i petit beurre)
KREMA
400 g krem sira za mazanje
2 jaja
140 g šećera
½ vrećice vanilin šećera
450 ml kiselog vrhnja
PRELJEV
4 žlice vode
50 g šećera
250 g borovnica

izvor:http://kolaci.eu

Primjedbe