Suhi slatki kolači sa brusnicama

footo:http://namirnice.ba

Donosimo vam jedan odličan zimski desert, a posebno će se dopasti ljubiteljima brusnice. U market po jedno pakovanje suhih brusnica i pravimo ove suhe kolačiće. Pogledajte recept:

Sastojci:
3 veća jaja
2 šolje šećera
¾ šolje putera (isjeći na kockice, na sobnoj temperaturi bar 1 sat)
1 vanilin šećer
2 šolje brašna
1 kašičica soli
2 ½ šolje brusnica (pakovanje od približno 350 g)
Preljev (ako želite):

¼ šolje putera
¼ šolje smeđeg šećera
1 šolja oraha
Uputstvo:

Zagrijte rernu na 175 stepeni C. Blago pouljite kalup za tortu promjera 25 cm. Mikserom mutite jaja, šećer i vanilin šećer dok se volumen ne udvostruči (a dok jaja ne posvijetle). Dodajte puter i nastavite mutiti naredne 2 minute. Zatim dodajte brašno i so, te brusnice, miješajući ručno kašikom ili spatulom. Smjesa će biti poprilično gusta, pa je nježno rasporedite po tepsiji.

Ako pripremate topping za ovaj kolač, uradite sljedeće:
Rastopite puter u tavu na srednjoj temepraturi. Dodajte šećer i promiješajte. Dodajte orahe i kuhajte oko 2 minute, dok šećer i puter ne postanu sjajni i dok se dobro ne povežu sa orasima. Prelijte preko smjese u tepsiji. Pecite 60 do 80 minuta. (Ako kolač pečete u nekoj većoj tepsiji, počnite provjeravati ranije da li je kolač gotov.) Prekrijte kolač alufolijom zadnjih pola sata pečenja kako biste izbjegli smeđu boju (naročito u slučaju ako koristite topping). Gotov kolač hladite 20 minuta, pa odvojite bočni dio kalupa. Ostavite da se hladi još sat vremena.

izvor:magazin.ba

Primjedbe