Brownies mmmm za prste ogrickat

footo:bbcgoodfood.com/recipes/402625/fudgy-coconut-brownies.com

Sastojci
150 g omekšalog maslaca
120 g šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
2 jaja sobne temperature
100 g brašna + 1 žličica brašna - za čokoladne kapljice
70 g tamnog kakaa u prahu
1/2 žličice soli
1/2 Praška za pecivo Dolcela
150 g čokoladnih kapljica ili nasjeckane tamne čokolade
80 g rastopljene čokolade za kuhanje

Priprema
Zagrijati pećnicu na 175 °C.
Priperemiti pleh i obložiti masnim papirom ili premazati maslacem.
Čokoladne kapljice ili sjeckanu tamnu čokoladu promiješati s jednom žličicom brašna
U prvu zdjelu staviti šećer, maslac, rastopljenu čokoladu i ekstrakt vanilije te dobro izmiješati da bude glatko i pjenasto.

U drugu zdjelu pomiješati brašno, kakao, sol i prašak za pecivo.
Dodavati jedno po jedno jaje u prvu zdjelu s maslacem i šećerom te dobro miješati dok se ne sjedini. Tada toj smjesi polagano dodavati suhe sastojke iz druge zdjele i miješati dok se sve ne sjedini. Na kraju ručno umiješati čokoladne kapljice ili sjeckanu čokoladu u smjesu.
Smjesu istresite u pleh i poravnajte špatulom. Peći 15-20 minuta dok se krajevi ne odvoje od papira odnosno pleha.

Sredina kolača može se činiti pomalo drhtava ali će očvrsnuti kako se kolač bude hladio.
Površinu toplog kolača posuti čokoladnim ljuskicama.
Napomene:
Ako se smjesa čini prečvrsta, dodavanjem topljene čokolade ili maslaca je možete iznivelirati do željene čvrstoće što će kolaču dati veču sočnost (fudge brownies).
Dodavanje brašna u čokoladne kapljice će spriječiti da komadići čokolade propadnu na dno brownieja.

Debljina, odnosno visina kolača kao i vrijeme pečenja ovisit će o dimenzijama pleha. Preporučene dimenzije su 20x20cm.

Posluživanje
Poslužiti tople uz sladoled od vanilije ili tučeno vrhnje i  gusti umak od šumskog voća (zamrznuto šumsko voće propasirati štapnim mikserom i kuhati sa par žlica vode i kristal šećera dok ne dosegne određenu gustoću i ljepljivost).

preuzeto:coolinarka.com

Primjedbe