footo:http://rucakkodmucike.blogspot.ba
Fine dagnje u preukusnom umaku, mogu se jesti ili tople ili hladne ali ne mogu se jesti bez kruha, uživajte uz ovaj fini umak.
Sastojci 4 osobe
2kg svježih dagnji/pedoča
4 češnja češnjaka
4žlice Maslinovo ulje
1mala vezica prešina
Umak:
2žlice maslinovog ulja
1 velika crvena rog paprika
1 list Lovor sušeni Podravka
2 ljute crvene paprike/manje više po ukusu
5-6žlica nasjeckane rajčice/konzerva
1žlica /ravna/mljevene crvene paprike
1žlica Glatkog brašna Podravka
1žlica nasjeckanog peršina
Priprema
Dobro operite dagnje i očistite od nečistoća na školjci./bacite one koje su se otvorile/Zagrijete maslinov ulje u loncu pa na njemu prepržite vrlo kratko nasjeckani češnjak i peršin, dodate cijelu količinu dagnji poklopite i pustite da se kuhaju/nece njima trebati puno/čim se otvore one su gotove, maknite sa vatre i odložite do korištenja. Skuhate umak, zagrijete maslinovo ulje pa na njemu prepržite nasjeckani luk, pustite da se dobro uprži pa dodate brašno, promiješate, pa nasjeckanu papriku, ljute papričice, nasjeckanu rajčicu, nastavite kratko pržiti, dodate temeljac od kuhanih dagnji/ 4-5 žlica/pustite da sve kuha u temeljcu desetak minuta miješajući, podlijevajte temeljcem po potrebi .
Ispasirate umak štapnim mikserom da postane gladak , možete ga dodatno procijediti da dobije baršunastost. Očistite dagnje od školjke sačuvate samo jednu stranu školjke/lupinu/posložite u svaku meso jedne dagnje, složite fino na tanjur .Prelijete umakom i pospete sitno nasjecajnim peršinom.
Servirati sa dosta finog kruha.
preuzeto:coolinarka.com
Primjedbe
Objavi komentar