footo:moja-dijeta.com.hr/bistra-riblja-juha
Vrijeme je posta pa ja česce jedem juhu, ovo mi je omiljena riblja juha varivo. Potpun obrok.. Ovo je neka vrsta juhe -variva blago ljuta.Možete ako vam ostane ranije riblji temeljac praviti. Ovo se može praviti od soma ili neke riječne ribe.
Sastojci 4 osobe
1 glava lososa( pastrmke) ili neka riba po želji
2 glavice luka
2 mrkve
komadić celera i peršuna korjen i list
1-2 fileta oslića, soma i sl.
1 crvena paprika
2 krompira (srednje velicine)
so ,biber, vegeta, crvena paprika ljuta
1 kašika sirćeta
priprema
Priprema temeljac:
1 glavicu luka presjeći na pola i zažutiti na ploči. U vodu staviti povrće( 1 mrkvu,komad celera i komadic persuna) , riblju glavu ili ribu, začine i sirće. Kuhati 15-20min.
Procjediti. Riblju glavu očistiti od kostiju i skinuti meso., povrće isjeckati.Ja luk bacam.
Gusta riblja juha:
Na malo ulja propržiti isjeckanu drugu glavicu luka , papriku na kockice, mrkvu, celer, peršun i krompir. Podlijevati sa malo vode da pusti sok povrće. Kada omekani dodati isječen file ribe i propržiti.Ako ste kuhali temeljac dodati i povrće i riblje meso iz temeljca. Naliti temeljcem i dodati pešun list, alevu papriku i kuhati malo da se sastojci prožmu i zgusne. Juha treba biti gusta.
Posluživanje
Uz šnitu kruha..
prprema:coolinarka.com
Primjedbe
Objavi komentar