mramorni kuglof

footo:domacica.com

Sastojci
5 jaja
200 g secera
2 vrecice vanila secera
230 g otopljenog maslaca
100 ml ulja
200 ml mlijeka
200 ml jogurta
300 g prosijanog brasna
1 prasak za pecivo
1/2 male kasike soli
100 g mljevenih oraha
Za tamni dio
7 kasika Kras expresa
1 mala kasika ruma
50 ml mlijeka
Preljev (moze i bez, moze samo secer u prahu)
100 ml slatkog vrhnja za kuhanje
150 g mlijecne cokolade
50 g maslaca
10 -ak kasika karamel sosa ****
 DODAJ U POPIS ZA KUPNJU

Priprema
Jaja dobro umutiti sa secerom i vanila secerom.
Uz neprestano miksanje na laganoj brzini dodati maslac,jogurt,ulje i mlijeko.
Zatim dodati brasno pomijesano sa praskom za pecivo i soli i lagano pomijesati da se sjedini.Dodati orahe i pomijesati.

Kalup za kuglof premazati uljem i posuti brasnom.
Staviti polovinu tijeta u kalup,a u drugu polovinu dodati Kras express,rum i mlijeko i lagano pomijesati da se sjedini.

Preliti preko svijetlog dijela,i onda cackalicom za raznjice lagano proci kroz  tijesto.
Staviti peci na 180 stepeni sat vremena ili provjeriti cackalicom kada je gotovo.
Gotov kuglof ostaviti u kalupu da se malo ohladi petnaestak minuta.
Zatim ga okrenuti na tanjir i po zelji poprskati karamel sosom(ovo je nesto sto sam ja dodala i daje mu fini ukus,ali moze i bez karamela)
Za preljev u serpicu staviti sve navedene sastojke i mijesati na laganoj vatri dok se ne otopi cokolada i maslac.

Preliti preko cijelog kuglofa ili samo poprskati peko kuglofa.Ja radim na oba nacina,a isto tako nekada pospem samo secerom  u prahu.

preuzeto:coolinarka.com

Primjedbe