footo:preuzeto:zelenoiplavo.com
Lagani ukusni bezmesni zalogaji... pečene su u rerni, pa ne morate da brinete o višku masnoće koje sve pržene verzije polpeta imaju. Spolja hrskave, unutra divno mekane i sočne..
Sastojci
1 šoljica pirinča
1 mlada tikvica
2 manje šargarepe
2 jajeta
3 kašike ovsenih pahuljica
3 kašike prezle
1/2 kašičice začina od povrća (vegeta)
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika lista peršuna ili celera, sitno naseckanog
po ukusu soli i bibera
za uvaljanje:
6-7 kašika prezle
Priprema
Operite dobro pirinač, i stavite da se kuva u duplo većoj količini vode (na 2 dl pirinča oko 4 dl vode). Nakon što prokuva, isključite ringlu, začinite ga vegetom ili drugim povrtnim začinom i poklopite, da se skuva do kraja na tihoj vatri, a da ostane rastresit.
Kad je gotov, sklonite posudu sa strane i dodajte u toplo ovsene pahuljice i promešajte.
Tikvicu blago ogulite (sastružite samo površinski sloj), šargarepu takođe, pa ih izrendajte na sitno rende.
U drugoj činiji umutite jaja, dodajte prohlađen pirinač, zatim šargarepu i tikvice, koju ste prethodno ocedili od viška tečnosti (nema potrebe da je solite i ostavljate da stoji, sitno rendanu tikvicu možete samo rukom ocediti).
Dodajte maslinovo ulje, list peršuna, so, biber, i prezlu i sve izmešajte u jednoličnu masu, kojaće biti jako mekana, ali se neće lepiti za ruke.
Ugrejte pećnicu na 200 C, a pleh obložite papirom za pečenje.
Uzimajte po jednu punu kašiku pripremljene mase, oblikujte polpete debljine oko 2 cm i uvaljajte obilno u prezlu, koja će im dati lepu koricu.
Pecite do zlatnožute boje. Ako imate pećnicu sa ventilatorom, smanjite pred kraj malo temperaturu i uključite ventilator, pecite tako još par minuta.
Posluživanje
Poslužite kao laganu večeru uz neki fin umak i salatu, ili kao ručak, u kombinaciji sa nekim mesom u sosu, pire-krompirom... mašti na volju.
preuzeto:coolinarika.com
Primjedbe
Objavi komentar