Salata od šparoga,

footo:recepti-svijeta.com

Šparogu je najbolje spremiti za jelo dok je svježe ubrana, no u hladnjaku može stajati do pet dana. Prije nego što ih pohranite u hladnjak, oko peteljke gdje je posjećena zamotajte vlažan papirni ručnik, te ih pohranite u papirnatu vrećicu. Divlje šparoge su gorkaste, a što duže stoje u hladnjaku, više dobivaju na gorčini pa ih je poželjno što prije spremiti.

Sastojci
1 vezica divljih šparoga
4 srednje velika krumpira
2 tvrdo kuhana jaja
1-2 mlade kapulice
sol
crni mljeveni papar
maslinovo ulje
aceto balsamico

Priprema
Krumpire u ljusci oprati i staviti kuhati u hladnu vodu.
U međuvremenu, u zdjeli napraviti marinadu: pomiješati maslinovo ulje, aceto balsamico, malo soli, papra i mladu kapulicu rezanu na kolutiće.
Jaja skuhati utvrdo.

Kuhani krumpir ocijediti i u cjedilu preliti hladnom vodom. Potom oguliti i narezati na tanje fete. Staviti u marinadu u zdjeli i dobro promiješati da se krumpir obloži marinadom sa svih strana.
Pustiti da se marinira dok se pripreme šparoge.
Odvojiti gornji mekani, od donjeg drvenastog dijela šparoge. Iskidati na 2 ili 3 dijela i kuhati u kipućoj posoljenoj vodi do 5 minuta. Trebaju ostali al dente. Ako volite da su mekše, kuhajte duže.
Napomena: Ako vam smeta prirodna gorčina divljih šparoga ili su šparoge stajanjem u hladnjaku puno dobile na gorčini, tada ih kuhajte u vodi u koju ste osim soli stavili 1 žličicu šećera i 1 žlicu maslaca.

Ocijediti šparoge i potopiti u ledenu vodu kako bi se prekinuo proces kuhanja i šparoge zadržale lijepu zelenu boju. Ili ohladiti u cjedilu pod mlazom hladne vode. Dobro ih ocijediti u cjedilu pa umiješati u krumpir. Po potrebi još začiniti svim začinima: sol, papar maslinovo ulje i aceto.
Tvrdo kuhana jaja oguliti, narezati na kockice, malo posoliti i posuti po salati.
Napomena: Salata se može praviti sa ili bez tvrdo kuhanih jaja te od divljih šparoga ili pitomih/iz uzgoja.

preuzeto:coolinarika.com


Primjedbe