footo:http://jovankebashtovankekutlacha.blogspot.ba
Sastojci
Tijesto
200 ml mlijeka
500 g brasna
80 g secera
80 g maslaca
1 kocka svjezeg kvasca
1 jaje
1 kasicica soli
1 sipka vanile
Krema
1 puding od vanile
470 ml mlijeka
2 kasike secera
300 g svjezih jagoda
secer u prahu za posipanje
Priprema
Prvo skuvati kremu tj. skuvati puding na uobicajen nacin pa prohladiti uz povremeno mijesanje.
Zagrijati mlijeko i maslac. Odvojiti 3 kasike pa u to staviti kvasac sa malo secera i ostaviti kratko da nadodje.
Brasno izmijesati sa secerom, dodati so i srz vanilije. Kad je kvasac nadosao, dodati ga u brasno, dodati jaje i zamijesiti mlijekom. Tijesto mora biti glatko. Ako tijesto bude lepljivo, dodati jos malo brasna. Pokriti i ostaviti da udvostruci volumen.
Jagode isjeci na manje kockice. Rernu zagrijati na 200°.
Tijesto razviti da se dobije oblik pravougaonika. Premazati pudingom od vanilije pa posuti sjeckanim jagodama. Urolati i sjeci na otprilike 1 cm debljine. Koristiti ostar noz i ne pritiskati puno, da ne bi puding potpuno iscurio iz tijesta. Staviti u pleh oblozen papirom za pecenje. Puzice peci oko 12-15 minuta, treba da dobiju svijetlo braon boju. Ako je rerna dobro zagrijana, potrebno je 12 minuta.
Posluživanje
Pecene prohladiti par minuta pa ih posuti secerom u prahu.
Sluziti tople ili hladne
preuzeto:coolinarika.com
Primjedbe
Objavi komentar