starinski kolutići

footo:pinterest.com/pin/478859372851041576/

kolačići djetinjstva,moga,a i vašega sigurno,bili su nam nezaobilazna  -slastica  na svim slavljima,blagdanima i sl....sjećam se kad sam bila djete,čekaš drugi dan,a on nikako da dođe,a kolutići moraju da ODSTOJE tako kaže baka,jer će se drugi dan "topiti u ustima" i da baš tako je i bilo;)))

Sastojci  10 osoba
sastojci
za tijesto
250g. domaće masti ili 250g. kvalitetnog maslaca
3 svježa i po mogućnosti domaća jaja
1 mala-šalica kristal šećera
1 vrećica Vanilin šećera Dolcela
500-600g. Glatkog brašna Podravka
2x na vrh noža praška za pecivo
za punjenje-spajanje kolutića
pekmez,ili džem od marelice ili po vašem ukusu
za ukrašavanje kolutića
šećer u prahu i vrećica vanilin šećera

Priprema
za ove sitne kolačiće-kolutiće najbolje je upotrijebiti domaću mast,ali,ako netko ne konzumira iz zdravstvenih ili drugih razloga,onda može i kvalitetan maslac.
dobro,pjenasto umutite maslac(mast)s jajima, i šećerom i vanilin šećerom.postupno dodajte brašno prosijano s praškom za pecivo i zamijesite mekano tijesto,da se ne lijepi za ruke.
na pobrašnjenoj dasci razvucite tijesto na debljinu 5-6 mm. i vadite okruglom modlicom(ako nemate,možete se poslužiti i s manjom čašom ili šalicom).
poredajte oblikovane kolutiće-keksiće,u podmazan pleh i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva,dok ne počnu da rumene-moraju ostati svjetle boje.
odmah tople spajajte po dva kolutiča sa pekmezom od marelica ili po vašem ukusu,svaku uvaljajte u prah šećer koji ste zamirisali s jednom vrećicom vanilin šećera.
biti će odmah kad se ohlade tvrdi,ali tako treba,ne dajte da vas zavara prvobitna tvrdoća keksića.drugi dan će omekšati i topit će se u ustima.

Posluživanje
ako kolačići dulje stoje pa "upiju" šećer dodatno prije posluživanja uvaljajte u prah šećer

preuzeto:coolinarka.com

Primjedbe