Torta " Dan i noc

footo:http://stil.kurir.rs

Recept za ovu tortu imam preko 30godina i često se služim njime kao osnova za mnoge torte kojima dodajem razne kreme ,ponekad voće .... ali za ovaj Uskrs odlučila sam da je spremim onako kako je zapisana .Odlučila sam i izdržala !!! Kad sam odrezala parče da bih je slikala bila sam zahvalna sebi jer torta  je prelepog ukusa i vratila me bar 10 tak godina unazad. Inače recept sam dobila pod ovim imenom od moje sada pokojne strine u vreme kada su se za velike praznike u krug okretale par torti .Mislim da su ove starinjske torte najlepše i toplo je preporučujem svima koji još nisu spremili uskršnju tortu.

Sastojci  20 osoba
Tamni pandispanj :
7 vecih jaja
7 kasika secera (kristal)
12 na vrh pune kasike mleveni orasi
2 kasike brasno
100gr rendano cokolado za kuvanje
1 kasikica Kakao u prahu Dolcela
1/2 Praska za pecivo Docela
Svetli pandispanj :
5 belanaca
5 kasika sećera ( kristal)
150gr seckanih oraha
100gr seckanog suvog grozdja
2 kasike brasno
1/2 Prašak za pecivo Docela

Fil:
650ml mleko
5 zumanaca
7 kasika sećera ( kristal)
2 kasike brasno
5 kasika Gussnela Dolcela (gustina)
250gr putera/maslaca
7 kasika secera u prahu
2 Vanilin šećer Dolcela ili ekstrakt od vanilije
rendana kora 1 naranze
sok od narandze za nakapanje kora
3 vrecice slag kreme od vanile
350ml mleko za slag

Priprema
Ja sam tortu spremala u pravougaonom plehu 20x33cm a moze i u okruglom kalupu od 26cm- po ukusu. U istom kalupu spremaju se dva pandispana, jedan tamni kojeg rezemo na dva dela i jedan svetli koji ostaje ceo.     Za tamni pandispanj umutimo jaja sa secerom [dok dobiju svetlu boju} a zatim dodajemo sve suhe sastojke koje smo prethodno sjedinili. Mesamo kasikom da se lepo sjedine a zatim smesu izlijemo u kalup oblozen pek papirom. Pecemo u prethodno zagrejanoj rerni na 180c oko 20min. Peceni pandispanj prevrnemo na kuhinjsku krpu a kad se ohladi kanapom ili dugackim nozem rezemo na dva dela-kore.

Za svetli pandispanj odvojimo belanca od zumanaca. Umutimo belanca sa secerom a zatim dodajemo sjedinjene suhe sastojke. Mesamo kasikom a zatim smesu izrucimo u kalup oblozen pek papirom. Pecemo na 180c oko 15min. Pecenu koru stavimo na kuhinjsku krpu.

Fil : U serpicu na vatri stavimo 500ml mleka da se greje.  Zumanca umutimo sa secerom, dodamo brasno,gustin i jos 150ml mleka ,polako dodajemo zumanca u vrelo mleko i kuvamo krem neprestano mesajuci. Gotovi krem sklonimo sa vatre pa dodamo koru od narandze i vanilin secer. U vanglicu umutimo puter sa secerom u prahu a zatim miksajuci spajamo sa ohladjenim kremom.

Na tacnu slazemo tortu : Stavimo prvu tamnu koru,nakapamo sokom od narandze pa premazemo fil, stavimo svetlu koru pa opet nanosimo fil i na kraju stavimo drugi deo tamne kore,nakapamo sokom i celu tortu premazemo filom. Ja sam za dekoraciju umutila slag kremu od vanile a vi po vasem ukusu.
Parce koje govori vise od reci

Posluživanje
Uz kaficu,sokic i dobro drustvo !! Dobar apetit !!!!!

preuzeto:coolinarka.com

Primjedbe