footo:coolinarika.com
Riblji proizvodi ne samo da unose raznovrsnost u prehranu već također mogu pozitivno djelovati na razne funkcije organizma. Istraživanja su pokazala da uvođenje samo 2 obroka tjedno plave ribe može pozitivno djelovati na zdravlje srce, a zainteresiranost za plavu ribu započela je kada je ustanovljeno da Eskimi koji uglavnom jedu plavu ribu imaju manju incidenciju srčanih i moždanih udara.
Zbog čega je to tako?
Plava riba (tuna, losos, skuša, sardina) izuzetno je bogata omega-3 masnim kiselinama i na našim područjima je i jedini prirodan izvor bioraspoloživih omega-3 masnih kiselina. Sve je više dokaza koji potvrđuju kako omega-3 masne kiseline imaju pozitivno djelovanje na smanjenje simptoma depresije, smanjenje kognitivnog propadanja te smanjenju upalnih procesa u organizmu.
Zahvaljujući blizini mora i mediteranskoj klimi, imamo sreću da nam je plava riba danas prilično dostupna. U slučajevima nedostupnosti svježe plave ribe, što zbog transporta, loših vremenskih uvjeta na moru ili pak ekonomskih razloga, konzervirana plava riba je izvrstan nadomjestak.
Benefiti plave ribe:
niska količina zasićenih masnih kiselina
odličan izvor omega-3 masnih kiselina
izvrstan izvor proteina
Osim bogatstva omega-3 masnim kiselinama, plava riba, a posebice sardina, bogata je vitaminom E i kalcijem te je izvrsna namirnica za nadopunjavanje dnevnih potreba za kalcijem, pogotovo u osoba koji boluju od laktoza intolerancije te nisu u mogućnosti kalcij unijeti putem mlijeka.
S druge strane, tuna i je odličan izvor vitamina K koji je potreban za aktivaciju proteina u organizmu potrebnih za zgrušavanje krvi, razvitak kostiju te zdravlje hrskavice.
Skuša je riba koja je izuzetno bogata proteinima te izvrstan način za povećanje unosa proteina u prehranu, pogotovo u vegetarijanaca. Također je izvrstan izvor mononezasićenih masnih kiselina («dobrih» masnoća) koje mogu smanjiti nakupljanje masnoća u trbušnom području i na taj način doprinijeti zdravlju.
Plava riba u prehrani može pomoći u:
smanjenju tlaka
smanjenju nakupljanja masnoća u arterijama
održavanju poželjne razina masnoća u krvi
poboljšanju kognitivnih funkcija organizma
zaštiti stanica organizma i DNK od antioksidativnih oštećenja
smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti
Preporuke Američkog društva dijetetičara, koji je glavni orijentir Europskima, je uvesti barem 2 obroka tjedno koja sadrže plavu ribu. Također su izdane i smjernice za unos teških metala, te je ustanovljeno da količine koje su prisutne u ribi te ukoliko se slijede preporuke za unos ribe, ne predstavljaju opasnost za ljudsko zdravlje
izvor:coolinarika.com
Primjedbe
Objavi komentar