BAKLAVA bolja nego klasicna

preuzeto:coolinarka.com

Baklava koju jednom napravite i uvjek ćete ju pravit

Sastojci

700g Šećer
1l Vode
1kg Kora za Baklavu
1kg Orasa mljevenih
5 supenih kašika Šećera
5 supenih kašika Krušnih mrvica
500g Putera
3dcl Jestivog ulja
0,5 polovica Limuna

Priprema

Skuhate 700g šećera i 1l vode sa pola limuna isječenog na kriske (krugove) i ostavite da se ohladi.
Izmješajte u jednoj posudi orase, 5 supenih kasika šećera i 5 supenih kašika krušnih mrvica. Tu smjesu koristite za posipanje po korama.

Istopite 500g putera i 3dcl ulja skupa u jednu smjesu koju ćete koristit za mazanje kora za Baklavu.
Uzmite posudu za Baklavu i namažite dno sa smjesom ulja i putera, zatim na početak stavite tri kore i svaku koru obavezno namažite sa smjesom pospite sa orasima prvi sloj od tri kore.

Sledeci sloj stavlajte samo dve kore koje aravno isto mazete sa smjesom i tako do kraja.

Prije nego što završite sa slaganjem Baklave zagrijte pećicu (rernu) na 160 stepeni.

Za kraj ostavite tri kore od kojih namazete samo dve kore a treću ostvite suhu ne mažite ju.

Uzmite manji ostar nož i sjecite Baklavu na željene oblike trokute ili kocke.

Stavite izrezanu Baklavu u zagrijanu pećicu i sušimo 2h (sata) i posle 2h pojačajte na 180 stepeni i pecite jos 20 minuta dok nedobijete zlatno žutu.

Ispečenu Baklavu zalivajte hladnim prelivom sve do vrha i prelijte čak i preko vrha par milimetara.

Kad ste prelili Baklavu uzmite drugu posudu iste veličine i pritisnite Baklavu ali morate naravno da napravite težinu tak da možete da stavite u posudu nesto tesko do 2kg ili da sipate vodu i naravno da težinu jednakomjerno rasporedite.

Baklavu ostavite pna hladno mjesto po mogućnosti u frižider i sledeći dan poslužite.

preuzeto:coolinarka.com

Primjedbe