preuzeto:piterest.com
Krekeri...slani, hrskavi, praktični. Da se utoli glad do ručka, da se grickaju kao užina, u kombinaciji sa sirevima mogu biti zgodan zalogaj uz aperitiv, uz jogurt savršen doručak. Kući, na poslu, u školi, na izletu... Bombardovani smo sa svih strana sa raznoraznim grickalicama i krekerima, sve boljim i hrskavijim jednima od drugih, a kada se pogleda sastav shvatite da u njima ima najmanje onoga što biste želeli da sadrži jedan kreker. Prepuni soli, masnoća, aditiva, aroma... Možda ni ovi krekeri nisu savršeni, možda čak nisu ni privlačni na izgled, ali su (ruku na srce) mnogo zdraviji... I ukusniji. No ukusi su nešto o čemu ne vredi raspravljati. Ovo je moja ideja za aromatične heljdine krekere (kojima sam ja nadenuo ime). Prijatno!
Sastojci 6 osoba
400 gr heljdinog brašna
200 gr kukuruznog brašna
3 kašičice soli
125 gr maslaca
1 dcl ulja
~ 1 dcl belog vina/jogurta
1 kesica praška za pecivo
2 kašike usitnejnog ruzmarina
50 gr susama
50 gr lana
50 gr suncokreta
Priprema
Spojiti heljdino bršano, kukuruzno brašno, so i prašak za pecivo.
U suve sastojke dodati maslac, ulje i vino (jogurt) i zamesiti testo.
Dodati usitnjeni ruzmarin, semenke lana, susama i suncokreta. Mesiti dok se sastojci ne sjedine, a potom razvaljati testo cca debljine 0,5 cm.
Iseći nožem krekere ili ih vaditi sa modlom. Položiti ih u pleh obložen papirom za pečenje. Peći (mada krekeri se više suše nego što se peku) u prethodno zagrejanoj rerni na 160˚C. Vreme je teško odrediti jer to zavisi da li imate rernu sa ventilatorom ili bez njega. U svakom slučaju kratko, možda 10 minuta. Budite u pripravnost, ne odvajajte se od rerne
preuzeto:coolinarka.com
Primjedbe
Objavi komentar