Čokoladna markiza

preuzeto:kuhar.ba

Sastojci

300 gtamna
 čokolada150
 gmargarin150
 gšećer u prahu6
 kašikakakao6 
komadJaja450
 mlslatko vrhnje300
 gafter eight

Priprema

Izlomite čokoladu za kuhanje, stavite u posudu otpornu na toplotu, a zatim tu posudu stavite iznad šerpe sa ključalom vodom.Miješajte dok se čokolada ne istopi, a zatim ju skinite i ostavite da se blago ohladi.U međuvremenu stavite margarin i pola šećera u drugu posudu, pa mikserom umutite u kremastu masu.Nakon toga dodajte kakao, pa sve izmiješajte.Razdvojite žumanjke od bjelanjaka.U posudu sa žumanjcima dodajte preostali šećer i dobro umutite mikserom.Istopljenu čokoladu prelijte u smjesu s margarinom i izjednačite, dodajte umućena jaja sa šećerom, a zatim i umućeno slatko vrhnje.Pleh dimenzija 6.5 x 22 cm obložite sa tri sloja prijanjajuće prozirne folije.Dio čokoladne smjese premažite na dno posude, pa poredajte jedan sloj čokoladica.Ponovite isti postupak do isteka materijala, dok ne dobijete 4 sloja čokoladica, pazeći da posljednji sloj bude čokoladni fil.Prekrijte posudu folijom i ostavite da prenoći torta u frižideru, nakon čega ju možete konzumirati.Deset minuta prije posluživanja stavite tortu u zamrzivač kako biste ju mogli lakše rezati.Nakon toga naopačke okrenite pleh i skinite, a zatim odlijepite i foliju.Izrežite tortu nožem, prethodno potopljenim u vreloj vodi.

preuzeto:kuhar.ba

Primjedbe