Gamberi s bulgurom u bijelom vinu

preuzeto:kuhar.ba

'Jednostavnost je krajnje savršenstvo'' rekao je Leonardo Da Vinci a ja se ne mogu više složiti. Posebno tu jednostavnost volim primjenjivat u kuhinji pa evo jednog takvog recepta. Ovo jelo sastoji se od meni tri najdraže stvari: bijelo vino, gamberi, bulgur (tim redoslijedom :) ). Odlično lagano jelo za ove nadolazeće sparine

Sastojci

30 g bulgura
kutija gambera
cherry pomadore
50-60 ml bijelog vina
grčki jogurt
mozzarella
češnjak, luk, petrusin
maslinovo ulje
rikula
papar, sol

Priprema

Skuhajte bulgur. Ne treba vam puno vode, omjer otprilike 1:2.
Vodu zasolite i pustite da proključa, zatim ubacite bulgur i poklopite te kuhajte 5-7 minuta. 

Povremeno promiješajte ako ste stavili malo vode da vam se ne zalijepi za dno kad bulgur upije vodu.
Nakon toga maknite ga s vatre i ostavite poklopljeno sa strane nekih 5 minuta.

U međuvremenu stavite gambere u hladnu vodu i kuhajte s malo soli kratko 3-5 minuta (mamina tajna da gamberi budu ljepši kad ih budemo dinstali na tavi). Kada voda prokuha iscijedite i properite gambere.

Ugrijte tavu pa stavite malo maslinova ulja, nakon toga dodajte češnjak i/ili luk i malo petrusina i pustite minut dva da pusti onaj lijepi miris. Tada dodajte gambere, i narežite nekoliko cherry pomadora i njih dodajte u tavu pa sve skupa prodinstajte. 

U tavu stavite 50-60 ml bijelog vina (i malo popijte dok čekate). Sve zajedno pomiješajte pa dodajte malo mozarelle i grčkog jogurta u tavu. Miješajte dok se sir ne otopi i 'spoji' s vinom.

Poklopite dok umak ne ispari i sljubi se sa sastojcima (otprilike 10 minuta) a minut dva prije kraja dodajte bulgur. Posoliti i popapriti po želji.

Ja ne volim da mi je vodenasto pa čekam da cijeli umak ne ispari i sastojci poprime prekrasan kremast okus. 

Posolite i popaprite po želji.

Posluživanje
Stavite na pijat i dodajte malo rikule na vrh.

preuzeto:coolinarka.com


Primjedbe