preuyeto:http://gusto.ba/?p=4057
Sastojci
2 osobe
500gr brašna
250ml mlijeka
1 kesica kvasca
2 kašike šećera
par kašika ulja
125gr masla
malo kajmaka ili milerama + par kašika ulja
piletina
sol
Priprema
U toplo mlijeko umiješati kvasac i šećer, te ostaviti da nadođe.
U brašno dodati sol, ulje pa umijesiti sa nadošlim kvascem.
Izradite tijesto ali da ne bude previše tvrdo.
Tijesto pokriti prozirnom folijom kako bi i ono nadošlo.
Kada se tijesto otprilike udvostruči, podijeliti ga na više dijelova (loptica), pa razvucite jufke - nije baš poželjno da budu predebele.
Maslac, ulje i kajmak (/mileram) sjediniti te svaku jufku premazati.
Krajeve svake jufke preklopiti u oblik koverte te staviti u podmazan pleh, okrenute k dole.
Peći na 200* sve dok ne dobije zlatno žutu boju.
Gornji sloj pred kraj pečenja poprskati s malo mlijeka..
Piletina: Piletinu nasoliti, povegetiti te premazati kašičicom meda. Peći u pećnici - svako malo prskati vodom.
U konačnici:
Na toplu maslenicu redati pečenu piletinu pa preliti s ostatkom safta. Poklopit kako bi i maslenicu aroma piletine i safta mogla prožet.
preuzeto:coolinarka.com
Primjedbe
Objavi komentar