Maslenica sa Piletinom

preuyeto:http://gusto.ba/?p=4057

Sastojci 

 2 osobe
500gr brašna
250ml mlijeka
1 kesica kvasca
2 kašike šećera
par kašika ulja
125gr masla
malo kajmaka ili milerama + par kašika ulja
piletina
sol

Priprema

U toplo mlijeko umiješati kvasac i šećer, te ostaviti da nadođe.
U brašno dodati sol, ulje pa umijesiti sa nadošlim kvascem.
Izradite tijesto ali da ne bude previše tvrdo.

Tijesto pokriti prozirnom folijom kako bi i ono nadošlo.

Kada se tijesto otprilike udvostruči, podijeliti ga na više dijelova (loptica), pa razvucite jufke - nije  baš poželjno da budu predebele.

Maslac, ulje i kajmak (/mileram) sjediniti te svaku jufku premazati.

Krajeve svake jufke preklopiti u oblik koverte te staviti u podmazan pleh, okrenute k dole.
Peći na 200* sve dok ne dobije zlatno žutu boju.

Gornji sloj pred kraj pečenja poprskati s malo mlijeka..

Piletina: Piletinu nasoliti, povegetiti te premazati kašičicom meda. Peći u pećnici - svako malo prskati vodom.

U konačnici:

Na toplu maslenicu redati pečenu piletinu pa preliti s ostatkom safta. Poklopit kako bi i maslenicu aroma piletine i safta mogla prožet.

preuzeto:coolinarka.com

Primjedbe