Brzi ustipci

preuzeto:domacica.com/tag/brzi-ustipci/

Uštipke volimo na svaki mogući način, slatke, slane,prelivene sa medom...jutros nam je trebalo nešto brzo da pojedemo pre nego što krenemo na naš posao i sasvim slučajno naletim na ovaj recept..oni su ih nazvali krofnama, ali definitivno nisu krofne,već uštipci.
  
Sastojci  4 osobe

3 jaja
250 g kiselog mleka
250 g brašna
6 g praška za pecivo
3 g soda bikarbone
i još:
za slatke uštipke: vanilin šećer, prah šećer, med
za slane: so, feta sir, ajvar

Priprema

Umutiti jaja sa kiselim mlekom, dodati brašno, koje ste izmešali sa praškom za pecivo i sodom bikarbonom.

Ovako priprmljeno testo je neutralno, ako hoćete slane uštipke, dodati soli po ukusu, ili ako hoćete slatke, dodati vanilu i šećer po ukusu.

Zagrejati ulje( ako imate mast, biće još bolji ) na osrednjoj temperaturi i pomoću dve mokre kašike oblikujte uštipke i spuštati i u vruće ulje / mast.

Ulje ne sme da bude nedovoljno toplo, onda će vam uštipci upiti mnogo ulja, ili, ako je ulje pretoplo, uštipci će izgoreti spolja a unutra će ostati živi.

Ja kad zagrevam ulje, najbolje mi je na srednjoj temperaturi..što znaši, ako su podeoci od 1 do 8, 4 je idealno, za mene.

Pržiti uštipke sa obe strane do zlatno rumene boje. One će se same okretati, ako se kojim slučajem ne okreću same, okrenite ih vi.

Izvaditi ih sa nekom rešetkastom kašikom i stavljati na kuhinjski papir da se ocede od viška masnoće.
Kod nas su bile poslužene u slatkoj varijanti, a vi poslužite po vašem izboru.

Mi smo imali iznenadnog gosta ujutru i nisam imala vremena da ih baš najbolje oblikujem..ali bez obzira na to, pojeli su se uz kaficu.

Prijatno!!!

preuzeto:coolinarka.com

Primjedbe