preuzeto:domacirecepti.net
Sastojci 12 osoba
Sastojci za podlogu:
400 g brašna
100 g šećera
6 g praška za pecivo
prstohvat soli
200 ml ulja
75 ml ledene vode
Sastojci za fil 1:
1.5 kg granny smith jabuka
50 g šećera
1 kesica vanilinog šećera
sok od pola limuna
1 kašika cimeta, ili po ukusu
Sastojci za fil 2:
1 l mleka
2 kesice pudinga od vanile
1 kesica vanilinog šećera
4 kašike šećera
Priprema
Prvo napraviti testo:
U veću zdelu prosejati brašno, dodati prašak za pecivo, prstohvat soli i šećer ( u originalnom receptu a ni na blogu gde sam videla recept nigde nije navedeno šta uraditi sa šećerom, koji je u sastojcima ...najverovatnije ide u testo i tu sam ga i stavila, ali sam količinu šećera smanjila na pola, jer mi je bilo previše 200 g šećera ) izmešati sve zajedno i dodati ulje i viljuškom mešati, na kraju dodati ledenu vodu i sjediniti sve zajedno.
Ovako prhko testo prvi put pravim, sledeći put ću probati sa puterom.
Podeliti testo na 2/3 i na 1/3 trećinu.
Pleh, veličine 22cm X33cm ili sličnih veličina blago premazati sa puterom ili uljem i pobrašniti, višak brašna istresti.
2/3 testa rukom utisnuti na dno pleha. Pleh i trećinu testa ostaviti u frižider, dok vi pripremate filove.
Jabuke oljuštiti, očistiti i iseći na kockice, dok ih sečete, prelite sa limunovim sokom da vam jabuke ne promene boju.
Seckane jabuke staviti u veću šerpu, dodati cimet, šećer, vanilin šećer i dinstati poluotklopljeno, dok jabuke ne omekšaju. U pola dinstanja, otklopiti da sok uvri.
Ostaviti da se prohladi.
U šerpu sipati mleko.
Oduzeti od cele količine malo mleka, u koje ćete rastopiti puding, dodati šećer i vanilu.
Kad mleko počne da vri, skloniti sa ringle i polako sipajte otopljen prah pudinga sa šećerom i vratiti nazad na ringlu i kuvati dok se ne zgusne.
Skloniti i kratko prohladiti, povremeno promešajte da se ne stvori korica.
Moje kesice su bile po 43 g svaka i moj puding kad se skuvao, nekako nije bio gust, koliko sam očekivala da bude...ja izgleda da radim nešto kako ne treba, jer koliko sam videla na slici recepta, kod nje je puding baš dosta čvrst.
Ja bih vam preporučila da koristite 3 kesice pudinga na 1 l mleka da bi vam ta masa bila čvrsta.
Izvaditi pleh i testo koje ste ostavli u frižider.
U pleh,preko ohlađenog testa, sipati izdinstane jabuke i poravnjati, preko izdinstanih jabuka sipati pripremljen puding i preko pudinga izmrviti onu trećinu testa.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 45 do 50 minuta.
Ispečen kolač dobro ohladiti, iseći na parčiće i poslužiti posut sa prah šećerom.
Prijatno!!!!
preuzeto:coolinarka.com
Primjedbe
Objavi komentar