preuzeto:pixabay.com
Sastojci
1 struk mladog crnog luka bez pera
1 struk mladog belog luka ( beli i zeleni deo )
2 manje šargarepe
2 manja cukina
300gr okruglastog pirinča za rižota
komadić dimljene ljute kobasice ( po mogućstvu domaće )
20 - 30 listova žalfije
2 kašike maslinovog ulja
oko 50gr maslaca
malo soli, bibera i 1 kocka za supu
šaka ribanog parmezana
Priprema
Napisaću mali uvod u recept iako je sve već izmišljeno. Ja sam samo dobila dodatnu inspiraciju od koga drugog, nego od Damire, majstorice rižota ( i sveg ostalog ), koja me je opčinila svojim mnogo finim rižotom sa bundevom i žalfijom. Ali avaj, sada nije sezona bundeve a ja je više nemam u frizu,
pa je valjalo osmisliti nešto drugo. Moja kuma juče mi je iz svoje bašte izmedju ostalog donela i svežu žalfiju, pa se jelovnik nametnuo... :)
Na malo maslinovog ulja i maslaca propržite sitno seckan mladi luk, jedan i drugi, pa dodajte sitno ribanu šargarepu i cukine. Jedan deo cukina naribajte krupnije. Smanjite toplotu, poklopite da povrće pusti sok i prodinsajte.
Za to vreme spremite litar govedjeg bujona na drugoj ringli. U šerpu sa povrćem uspite pirinač,
promešajte, pa dodajte dve kutlače supe. Kuvajte polako pod poklopcem, povremeno snažno mešajući drvenom viljuškom, da pirinač pusti skrob i nalivajte po potrebi, kutlaču po kutlaču.
Kada je već skoro gotov, istopite komad maslaca u tiganju, u maslinovom ulju pa kad se zagreje dodajte listove žalfije. Možda će vam se učiniti da je navedena količina listova preterana, ali verujte,
nije. Oni će se naravno skupiti, a tada dodajte i sitno seckanu kobasicu. Sve propržite nekoliko trenutaka, pa preručite u rižoto. Dodajte biber i malo soli, još jedan maleni komad maslaca i dobro izmešajte, energično do dna, a potom protresite šerpu. Odozgo naribajte parmezan.
Posluživanje
Ovakav rižoto verovatno je moguće servirati kao toplo predjelo, ali nama je apsolutno bio glavno jelo. Eh, da mi je bila i čaša Treminca...
preuzeto:coolinarka.com
Primjedbe
Objavi komentar