footo:najboljicajevi.com/caj-od-maslacka-prednosti-i-priprema
Pravim ovaj sirup vec nekoliko godina. Uvijek ga iskoristim kao namaz ili sirup za kasalj. Neobicno
mirise...
Sastojci
4 osobe
3 kg cvjetova od maslacka
3 kg secera
3 l vode
1 limun
Priprema
Cvjetove od maspacka odvojiti od njihove krunice. Ja sam to uradila sa makazama. Odrezala zeleni dio, a zute latice odvajala u serpu. Ociscene dijelove potpiti sa vodom i ostaviti preko noci .
Pokupiti sa sitkom latice maslacka. Procijediti tecnost sa gazom. Staviti na laganu vatru da vri
Dodati tri kilograma secera. Perezati na kriske opran limun i dodato ga u maslacak. Pojacati vatru i ostaviti da se kuha jedan sat. Poslije smanjiti vatru i pratiti gustocu sirupa.
Sirup je dovoljno kuvan kada se od tecnosti atvara konac koji klizi niz kasiku, ili se vidi na tanjiricu da se zgusnjava. Meni se prvi put ukuvao i previse. Na kraju se kristalisao i nisam ga iskoristila u potpunisti. Sada ostavim malo tecnije i dok se ohladi sirup je speeman za
preuzeto:coolinarka.com
Primjedbe
Objavi komentar