Slatki vatreni zalogaji

preuyeto:novosti.rs


Ukoliko spadate u one koji u kulinarstvu vole neobične spojeve ukusa, poput miksa slatkog i ljutog, pravi izbor za vas predstavljaće čokolada i ljuta papričica, slatko ljuta torta ili vatreni minj

ČOKOLADA I LJUTA PAPRIČICA

Za 4 osobe: 80 g čokolade za kuvanje, 0,5 l kafe, 80 g šećera, ljuta papričica i nekoliko piškota.

Čokoladu izlomite, dodajte sitno seckanu ljutu papričicu i sve zajedno preručite u šerpicu i otopite na pari. Dodajte šećer, promešajte, prelijte ranije pripremljenom vrelom crnom kafom i energično mutite da se svi sastojci sjedine. Dobijenu smesu držite u zamrzivaču najmanje četiri sata, ali svakih 20 minuta vadite iz zamrzivača i energično promešajte nekoliko puta da masa ostane homogena i glatka.

 Neposredno pre služenja rasporedite u duboke staklene čaše i služite sa piškotama.
SLATKO-LJUTA TORTA

Ukoliko spadate u one koji u kulinarstvu vole neobične spojeve ukusa, poput miksa slatkog i ljutog, pravi izbor za vas predstavljaće čokolada i ljuta papričica, slatko ljuta torta ili vatreni minjoni

ČOKOLADA I LJUTA PAPRIČICA

Za 4 osobe: 80 g čokolade za kuvanje, 0,5 l kafe, 80 g šećera, ljuta papričica i nekoliko piškota.

Čokoladu izlomite, dodajte sitno seckanu ljutu papričicu i sve zajedno preručite u šerpicu i otopite na pari. Dodajte šećer, promešajte, prelijte ranije pripremljenom vrelom crnom kafom i energično mutite da se svi sastojci sjedine. Dobijenu smesu držite u zamrzivaču najmanje četiri sata, ali svakih 20 minuta vadite iz zamrzivača i energično promešajte nekoliko puta da masa ostane homogena i glatka. Neposredno pre služenja rasporedite u duboke staklene čaše i služite sa piškotama.

SLATKO-LJUTA TORTA

Za 4 osobe: 300 g čokolade za kuvanje, 130 g maslaca, 120 g šećera, 50 g šećera u prahu, 6 jaja, 5 kašika lozovače, kašičica čili papričice u prahu, prstohvat soli i kakao u prahu za posipanje.

Čokoladu izlomite i zajedno sa maslacem otopite na pari. Penasto umutite žumanca sa šećerom i ne prestajući da mutite dodajte mešavinu otopljene čokolade i maslaca, kao i lozovaču i ljutu papričicu u prahu. Posebno umutite čvrst sneg od belanaca sa prstohvatom soli i pri kraju mućenja dodajte šećer u prahu, pa lagano pomešajte sa pripremljenom masom. Preručite u okrugli kalup za torte, prečnika 22 cm, obložen papirom za pečenje i prvo pecite 30 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, pa smanjite temperaturu na 120 stepeni i pecite još 10 minuta. Pečenu tortu ohladite, prebacite na poslužavnik, pospite kakaom u prahu, ukrasite seckanom ljutom papričicom i služite.

VATRENI MINJONI

Za 4 osobe: 200 g čokolade za kuvanje, 150 g kakao praha, 100 g šećera, po pola kašičice čili papričice u prahu, mlevenog bibera i cimeta u prahu, 2 žumanca, 4 kašike mleka i 100 g maslaca.

Čokoladu izlomite i zajedno sa šećerom, mlekom i maslacem otopite na pari, uz stalno mešanje. 

Skinite sa ringle, dodajte žumanca, energično promešajte i dobijenu smesu rasporedite u tri posude. 

U jednu posudu sipajte ljutu papričicu u prahu, u drugu mleveni biber, a u treću cimet u prahu. Sve dobro promešajte i posude sa različitom smesama ostavite da sat vremena stoje u frižideru. Od tri ohlađene mase formirajte kuglice. One sa ljutom papričicom i biberom u prahu uvaljajte u kakao u prahu, a one sa cimetom, prvo u kakao, pa ponovo u cimet u prahu. Kuglice rasporedite u papirnate korpice i služite.

preuzeto:magazin.ba


Primjedbe