Tuna Melt Casserole

preuzeto:coolinarka.com

Sastojci

400 g manjeg oblika paste
1 puna kašičica soli soli
4 litra vode
Sastojci za bešamel:
30 g putera
2 pune kašike brašna
750 ml mleka
po ukusu biber i so
prstohvat muškatnog oraha
150 do 200 g izrendanog švajcarskog sira
i još:

mala glavica ljubičastog luka
3 čena belog luka
2 do 3 konzerve tune ( svaka po 180 )
seckani peršun
200 g cvetića brokolija
pola kašičice italijanskog začina
2 sveža paradajza isečena na 0.5cm debljine

Priprema

U šerpu sipati vodu,poklopiti i pustiti da provri, pre nego što ćete dodati pastu, sipati kašičicu soli i tek onda dodati pastu i kuvati po uputstvu prozvođača.
Dok se pasta kuva, u veći tiganj sipati malo maslinovog ulja ili putera, zagrejati i onda dodati sitno iseckan crni luk i pržiti dok ne omekša, dodati beli luk i pržiti dok samo zamiriše. Otvoriti konzerve sa tunom, ocediti od vode ( moje su bile u vodi ) i sipati u tiganj i varjaćom rasitniti tunu na manje komadiće.

Posoliti, pobiberiti po ukusu i dodati sitnije sečen peršun,promešati i sipati u veću zdelu.
U pastu, 3 minuta pre nego što je skuvana, dodati brokoli, koji ste prethodno oprali i iskidali na manje cvetiće.

Kad je pasta skuvana, ocediti i sipati pastu u zdelu sa tunom.
Obrisati taj tiganj papirom, ili ga oprati i sipati 30 g putera, otopiti,zagrejati i dodati brašno, pržiti stalno mešajući da blago porumeni, ali ne sme da požuti, sipati mleko i žicom sve dobro izmešati da razbijete grudvice od brašna i putera.

Posoliti, pobiberiti i dodati muškatni orah i kuvati, stalno mešajući dok se malo ne zgusne.
Skloniti sa ringle i sipati 150 g izrendanog sira i mešajte dok se sir ne otopi a masa zgusne.
Tako pripremljen bešamel sos sipati u zdelu gde je pasta i tuna, dodati italijanski začin, sve dobro promešati i probati da li je dovoljno slano za vas.

Pekač, veličine 22cm X 33cm, ili sličnih veličina, premazati sa malo ulja ili isprskati sprejom za pečenje i sipati pripremljenu past sa tunom.

Preko poređati paradajz, koji ste isekli  na 0.5cm debljine,posuti sa ostatkom izrendanog sira, pokriti pek papirom ( prvo stavimo pek papir, jer ako stavimo foliju direktno preko sira, sav će sir da nam se zalepi za foliju a za pek papir neće ) pa onda pokriti sa folijom, dobro ušuškati svuda okolo i peći u prethodno zagrejanoj rerni, na 200°C 20 minuta, otkriti i peći još 10 do 15 minuta.

Poslužiti toplo sa salatom po vašem izboru.
Prijatno!!!!

preuzeto:coolinarka.com

Primjedbe