Turli tava

preuzeto:pixabay.com

Ukusno jelo i ima puno povrca u njemu. Pa neznam mozda u Makedoniji smo ga nasledili od turke ali nije vazno, vazno je da je dobro. Znam da ima puno recepata i svako hvali svoj recept pa tako i ja. Nekad znam da napravim zdraviju varijantu, sirovo povrce iseckam i stavim zajedno sa meso poklopljeno sa folijom da se pece ali sladje je i ukusnije kad se sve przi jedno po jedno. Ko kako voli tako nek priprema i svakako bicete zadovoljni i tako i tako

Sastojci  6 osoba

800 gr. svinjetine od buta
1 glavica luka
3-4 cena belog luka
2 paprike
3 srednja paradajza
300 gr. boranije
300 gr. mladi grasak
500 gr. bamje
1 tikvica
4 sargarepe
1 mala soljica od kafe rize
500 gr. mladi krompir
1 plavi patlidzan
1 velika kasika mljevene paprike
1 velika zlica vegete,bibera i soli, persin

Priprema

Od pocetak celo porce iseckamo i to svako u posebnom sudu.
Svinsko meso isecemo na komade. U jednu tavu sipamo ulja i oprano meso dinstamo. Kad je meso omeksalo tavu trgnemo na stranu i izvadimo meso
U istoj tavi dodamo seckani luk i przimo da omekne pa dodamo beli luk, pa dodamo seckanu papriku. Kad je omeksalo sve vadimo sa resetkastom kasikom u tavi gde ce se peci.

Na istom ulju dodamo sargarepu i malo proprzimo,seckanu tikvicu i przimo pa dodamo plavi patlidjan i przimo. Kad je gotovo vadimo kasikom u tavu gde ce se peci.

Rendani paradajz proprzimo i u njega stavimo bamje i kratko zajedno przimo pa dodamo grasak i boraniju. Kad je sve povrce proprzeno u tavi stavimo vegetu, crven piper, sol, biber i persin. Sve promesamo i stavimo meso koje smo na pocetku izdinstali.
Dodamo vodu da se prekrije 

Na kraju stavimo da se pece na 220 dok voda ne ispari i ne dobije lepu boju ( ja sam trebala jos malo peci ali moji su bili gladni i zato ima malo vise safta)

preuzeto:coolinarka.com


Primjedbe