Šamponeze

preuzeto:http://smazime.com

Sastojci:

Za prvo testo:
Šamponeze
– 250 g putera
– 140 g brašna
– 120 g šećera
– 100 g mlevenih oraha
– 5 jaja
Za drugo testo:
– 120 g putera
– 1 jaje
– 70 g šećera
– 200 g brašna

Za fil:
– 250 g putera
– 500 g šećera u prahu
– 5 jaja
– mleveni orasi
Za glazuru:
– 1 limun
– crvena prehrambena boja
– 200 g šećera u prahu

Priprema:

1.Priprema za prvo testo: Polupati 5 jaja i odvojiti belanca od žumanaca. Mikserom mutiti žumanca, dodati 250 g putera i 120 g šećera. I belanca mutiti mikserom, pa sjediniti sa žumancima. Dodati mlevene orahe  i 140 g brašna. Presuti testo u tepsiju obloženu papirom. Peći 15 minuta na 200°C.

2.Priprema za drugo testo: U sud za mućenje staviti 200 g brašna, 70 g šećera i 120 g putera. Polupati jaje i odvojiti belance od žumanceta. Žumance dodati u sud za mućenje i mutiti mešalicom za testo. Testo nastaviti sa mešenjem rukom na nabrašnjanoj površini. Razvući testo oklagijom i uz pomoć kalupa vaditi kruzne oblike. Ređati na tepsiju. Peći 15 minuta na 200°C.

3.Priprema za fil: Polupati preostala 5 jaja i odvojiti belanca od žumanaca. Mikserom mutiti žumanca i dodati 250 g šećera u prahu. Izmućena žumanca kuvati na pari. Skuvani krem skloniti sa šporeta. Mikserom mutiti 250 g putera i 250 g šećera u prahu. Mutiti dok puter ne postane penast. Dodati prethodno skuvan i ohlađen krem i sjediniti smesu. Kalupom vaditi kružne oblike, kao i prethodne. 

Filom puniti špric i naneti na svaki oblik. Filom premazati i strane kolača. Filovani deo kolača uvaljati u mlevene orahe. Servirati kolače.

4.Priprema smese za glazuru: Prehrambenu boju dodati u sud sa 200 g šećera u prahu. Dodati i limunov sok dok smesa ne dobije potrebnu gustinu. Glazuru naneti na sredinu svakog kolača.

preuzeto:http://smazime.com


Primjedbe