Zagorska bajka

preuzeto:babicinikolaci.com.hr

Sastojci

Tijesto:   80 dag brašna za dizana tijesta
              4 žlice šećera
              1 svježi kvasac
              1 mala žličica praška za pecivo
              1 vanilin šećer
              1 žlica ruma
              ribana korica od limuna
              ½ dl ulja
              ½ dl slatkog vrhnja
              2 jaja
              3 dl mlijeka
fila:40 dag mljevenih oraha
                15 dag šećera
                snijeg od 4 bjelanjka
                1 žlica ruma
      2. fila: 30 dag svježeg kravljeg sira
                 15 dag šećera
                 2 vanilin šećera
                 15 dag maslaca ili domaćeg  putra
                 2 žlice griza
                 2 žlice grožđica natopljenih  rumom
                 4 jaja
                 naribana korica naranče
                 30 dag svježih očišćenih i na četvrtine narezanih trešanja

Priprema

U mlakom mlijeku rastopiti svježi kvas, dodati sve sastojke i umijesiti fino glatko tijesto. Staviti na toplo da se diže i dva puta ga promijesiti. Podijeliti tijesto na 4 dijela. Tijesta treba razvaljati prema 

veličini kalupa. Dva tijesta namazati sa napravljenom filom od oraha, druga dva tijesta treba namazati filom od sira začinjenim sa maslacem i drugim sastojcima osim trešanja i grožđica koje se na zadnje 

poslože u redove po tijestu. Pripremi se namašteni dublji kalup po želji. Tijesta se slažu jedno na drugo, prvo tijesto sa filom od oraha, zatim dva tijesta sa filom od sira i na kraju ponovno tijesto sa 

filom od oraha. Sve zajedno se zarola u roladu  i oblikuje po želji. Kolač ostaviti da se digne. Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 200°C. Kad porumeni, pokrije se folijom i peći na 180°C sat i 15 minuta. Još vrući kolač premazati maslacem i posipati kristal šećerom.

preuzeto:babicinikolaci.com.hr




Primjedbe