preuzeto:recipeci
Ljeto je idealno vrijeme da se pripremi kolač bez pečenja i paljenja pećnice, a ovaj je kremasti kolač sa borovnicama savršen za to. Borovnice su bobičasto voće koje dozrijeva upravo u ljetnom periodu i doista je prava šteta ne iskoristiti sve blagodati koje nude. Ne znam jeste li znali (ja nisam dok se
nisam raspitala) da borovnice imaju gotova čudesna ljekovita svojstva?! Obiluju vitaminom B2, C i E i odličan su izvor flavonoida koji imaju ima visoka antioksidativna i protuupalna svojstva. Neću vam sad nabrajati za što su sve borovnice dobre, jer danas sam ovdje da vam dočaram svu ljepotu
borovnica u finom kremastom kolaču. I to turbo jednostavnom kolaču! Kolač bez pečenja…i još k tomu kremast je upravo ono što vam treba ovog ljeta. Ma bilo kojeg ljeta!
Za kremasti kolač sa borovnicama će vam trebati i samo nekoliko sastojaka. Prije svega keksi za podlogu umjesto biskvita. Možete ovdje iskoristiti koje god suhe kekse želite i volite. Potrebno ih je
samo pomiješati sa dovoljnom količinom otopljenog maslaca kako biste dobili čvrstu podlogu kolača.
Kremica je ona jednostavna, od pudinga i vrhnja koja se brzo skuha. Kruna svega su svježe borovnice koje se lijepo preliju preljevom za torte pa vam to onda vizualno izgleda kao da borovnice plivaju u kristalno čistom potoku
Kremasti kolač sa borovnicama bez pečenja također ima i kristalno čist, osvježavajući okus. Savršen
spoj slatke podloge, vanilaste kreme i svježih bobica. Možda vas jedan zalogaj ove rashlađene sočne kocke s borovnicama neće na prvu odvesti mislima daleko u planinske predjele gdje nema sparine i vrućine, ali osjećaj svježine koji vam pruža pamtit ćete još dugo
Kremasti kolač sa borovnicama
POTREBNO:
Za podlogu:
300 g pettit beure keksa
200 g maslaca
Za kremu:
Kremasti kolač sa borovnicama bez pečenja2 pudinga od vanilije
7 dl mlijeka
6 žlica šećera
4 žlice kiselog vrhnja
50 g maslaca
I još:
300 g svježih borovnica
1 vrećica svjetlog preljeva za torte i kolače
PRIPREMA:
Za podlogu treba najprije samljeti kekse i pomiješati ih sa otopljenim maslacem. Dobivenu prilično
rastresitu smjesu pretresti u lim za kolače (bilo koja vrsta, okrugli ili četvrtasti, svejedno je. Samo neka ne bude prevelik, cca 20×30 cm ako je četvrtasti ili 24-26 cm ako je okrugli) koji ste prethodno premazali sa malo maslaca. Smjesu ravnomjerno natiskati dlanovima da bude potpuno glatka i kompaktna. Pospremiti u hladnjak dok pripremate kremu.
Za kremu skuhati pudinge sa šećerom u predviđenoj količini mlijeka. Kada je puding kuhan u još
vruće dodati maslac i kiselo vrhnje, promiješati i krema je gotova. Dobivenom, još toplom kremom premazati podlogu od keksa, od gore rasporediti borovnice pa sve skupa preliti preljevom za torte pripremljenim po uputi na omotu.
Kremasti kolač sa borovnicama bez pečenja dobro rashladiti pa poslužiti rezano na kocke. Dobar tek!
preuzeto:recipeci.com
loading...
Primjedbe
Objavi komentar