Kroštule – okus tradicije

preuzeto:recipeci.com

Kroštule, ti slatki, mirisni i posebno hrskavi zalogaji zadovoljstva koji će razgaliti svako nepce, 
Kroštule

POTREBNO:

250 g glatkog brašna
250 g oštrog brašna
3 jaja
2 žumanjca
3 žlice šećera
2 vrećice vanilin šećera
1/2 žličice soli
1 žličica praška za pecivo
3 žlice kiselog vrhnja
3 žlice likera ili rakije od limuna
3 žlice svinjske masti

PRIPREMA:

Pomiješati u posudi obje vrste brašna, šećer, sol, prašak za pecivo i vanilin šećer. Napraviti rupu u sredini pa u nju razbiti jaja i žumanjca, dodati mast, kiselo vrhnje i rakiju pa sve skupa umijesiti u tvrđe tijesto.

Tijesto omotati prozirnom folijom i pustiti da počiva cca 30 minuta na hladnom.
Tijesto podijeliti na dva dijela. Svaki dio razvaljati na dobro pobrašnjenoj radnoj površini što tanje, cca 1 mm, rezati na trake 1,5 cmx15 cm. Trake po želji vezati u lagane čvorove ili ih samo zarolati.
U veću količinu vrućeg ulja spuštati kroštule, za samo minutu ih odmah okrenuti na drugu stranu i vaditi iz ulja na ubrus da se ocijede od viška masnoće. Kroštule se peku jako brzo i treba paziti da ne izgore. Ustvari, trebale bi biti skroz svijetle, no ja više volim da su ovako rumene kao što vidite na slikama 

Još vruće kroštule posipati šećerom u prahu i uživati.

Kroštule su odlične tople, ali i hladne. Možete ispeći veću količinu i spremiti ih u zatvorene kutije, pa ćete tako imati slatku grickalicu kad god vam ‘padne šećer.
Dobar tek

preuzeto:recipeci.com

loading...

Primjedbe