Lajt verzija čizkejka

preuzeto:FOTO: THINKSTOCK

U susret lepom vremenu i manjku garderobe, a u želji za slatkim zalogajem, predstavljamo vam recept koji je blaža verzija čizkejka - torta od jogurta s jagodama. Izdvojite pola sata i uživajte u ukusnom desertu kao stvorenom za tople dane.

Podloga:

125g rastopljenog maslaca
250g keksa (petit, digestive...)
2 kašike smeđeg šećera
½ kašičice cimeta

Krem:

3 čvrsta jogurta
120 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
6 listića želatina
2 male pavlake za šlag (oko 4 dl)
1 konzerva kompota od jagoda (može i šumkog voća)

Priprema:

1. Kekse sameljite i pomešajte sa šećerom i cimetom te dodajte otopljeni maslac.
2. Smesu utisnite u kalup i kratko ispecite u rerni (3 do 5 min na 200 stepeni).
3. U 2,5 jogurta umešajte šećer i izmiksajte.

4. Želatin otopite u hladnoj vodi prema uputstvima, u lončiću zagrejte pola jogurta, dodajte želatin, maknite s vatre, kratko mešajte dok se želatin ne otopi, te mešavinu pridružite ostatku krema, pa sve zajedno izmiksajte.

5. Zamutite šlag i dodajte ga kremu i sve dobro izmešajte.

6. Na kekse poslažite voće, prelijte ga kremom i stavite u frižider preko noći.

Saveti:

Umesto kompota možete koristiti i zaleđeno ili sveže voće. Na tavi zagrejte malo ulja, dodajte voće i malo smeđeg šećera i sve kratko poparite dok se voće malo ne opusti pa polijte po podlozi.

Umesto cimeta u testo možete naribati malo korice limuna i dodati stisak soka od limuna.

Nadev od voća ne morate staviti na podlogu već ga možete i servirati i pored torte.

preuzeto:prva.rs/zivot/kuhinjica






loading...

Primjedbe