preuzeto:recipeci.com
Da je lava cake nešto doista posebno kaže mu samo ime. Čokoladna poslastica zanimljivog izgleda preokrenutog kolača iz kojega se dodirom žličice probija tekući i mirisni čokoladni užitak. Poput lave iz kakvog vulkana. Od tuda mu i takvo ime vjerovatno. Lava cake popularan je kolač i postoji doista mnogo recepata za tu čokoladnu slasticu. No u osnovi, radi se o jednostavnom kolaču za kojega su potrebne jednostavne namirnice. Jedino što nije jednostavno u cijeloj priči, je činjenica da nije nimalo lako postići upravo tu tekuću teksturu unutar čvrstog biskvitnog
omotača.
Lava cake radila sam do sada puno puta. Moji su se ukućani toliko već navikli na njega da im je nešto najobičnije što mogu napraviti. No, iako mu recepturu znam napamet, nakon toliko pokušaja niti jednom nisam bila potpuno zadovoljna izgledom i završnom izvedbom. Svaki put mu nešto fali. Ili je prerijetko pa se sve razlije kada ga preokrenem. Ili je Lava cakeprepečno pa iz njega uopće ništa ne curi. Ili je tekući dio nekonzistentan i izgleda neuvjerljivo. I tako…svaki put neka zamjerka. Tolika zamjerka da godinama odbijam objaviti recept za svoj lava cake. Kako da objavim nešto za što nisam 100% sigurna da je ok?! Ono što je nepobitno u cijeloj ovoj lava priči je to da je kolač ukusan do bola. Da je toliko fini da ništa čokoladastije i finije nisam jela od kada spravljam kolače i slatko (a to i nije baš tako kratko vrijeme )
Uglavnom, u zadnje sam vrijeme sklona mišljenju da je lava cake čaroban kolač. Toliko čaroban da osjeti svako tvoje loše ili dobro raspoloženje. Možda se samo tješim ovom premisom svaki put kada ispadne lava fijasko, no kako inače objasniti da mi lava cake po istom receptu svaki put ispadne drugačije, a to je opet u direktnoj vezi sa tim radim li ga dobre ili loše volje?! I zato odlučih…neka ipak bude lava cakea i među mojim receptima. A na vama je dragi moji/moje da pokušate ukoliko već niste sa svojom lava pričom. I svakako učinite to što prije jer lava cake to zaslužuje
Lava cake
POTREBNO:
3 jaja
200 g tamne čokolade
150 g šećera
1 vanilin šećer
60 g brašna
120 g maslaca
PRIPREMA:
Čokoladu natrgati i otopi na laganoj vatri ili u mikrovalnoj pećnici zajedno sa maslacom.
Miksati cijela jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasta masa. Dodati otopljenu čokoladu i maslac, sjediniti mikserom, pa dodati i brašno.
Keramičke kalupiće za souffle namažite sa malo maslaca i pospite sa žličicom kakaa ili brašna. Ako kalupe posipavate brašnom, tada će vam kolači kada se preokrenu na tanjurić imati lagani brašnasti izgled. No ako ih posipate kakaom, na isti ćete način spriječiti lijepljenje za kalup, a preokrenuti kolač neće imati bjelkasti prah od brašna po vrhu. Također ako nemate kalupe za souffle, možete lava cake peći u običnim keramičkim šalicama za kavu 😉 Ja najčešće kombiniram jedno i drugo.
Namašćene kalupe punite do 3/4 pripremljenom smjesom. Složite ih sve na lim za pečenje i u isto vrijeme stavite u zagrijanu pećnicu da se peku na 200°C 13 minuta.
Pečene lave izvadite iz pećnice i ostavite da odstoje 5 minuta i tek tada ih preokrenite na tanjurić na kojem će biti poslužene. Kada ih preokrenete, ostavite ih tako ‘naopačke’ da stoje 2-3 minute kako bi se kolačići sami od sebe otpustili od kalupa.
Lava cake poslužite uz veću dozu mliječnog slatkog vrhnja ili sladoleda od vanilije i uživajte u svakom trenutku. Dobar tek!
preuzeto:recipeci.com
loading...
Primjedbe
Objavi komentar