preuzeto:FOTO: THINKSTOCK
Postoji li osoba koja ne voli palačinke? E zbog toga je ova torta jedna od najboljih!
Sastojci:
Klasično testo za 20 palačinki
Za fil:
2 šolje mleka
Kašika vanila ekstrakta
6 žumanaca
½ šolje šećera
1/3 šolje gustina
3 ½ kašike putera
Priprema:
Palačinke ispecite na tiganju, ovog puta mogu biti i malo deblje nego inače, ostavite ih sa strane da se dobro ohlade, a vi u međuvremenu pripremite fil.
Zagrevajte mleko na šporetu samo da baci ključ, sklonite sa šporeta i umešajte vanila ekstrakt i ostavite da stoji 10 minuta. U drugoj posudi pomešajte žumanca, šećer i gustin pa polako dodavajte mleko stalno mešajući žicom za mućenje. Kad ste sve dobro izmešali vratite fil na šporet i ostavite da provri na malo jačoj vatri, i dalje konstantno mešajući. Fil će se zgusnuti za 1-2 minuta, a zatim je skinite sa vatre, odmah umešajte puter i prespite u plitku posudu da se hladi, prvo na sobnoj temperaturi, a zatim u fižideru.
Kad se fil ohladio pomešajte ga sa umućenom slatkom pavlakom i mešajte električnim mikserom dok ne dobijete glatku i svilenkastu kremu.
Sad je došlo vreme za slaganje torte.
Stavite palačinku na poslužavnik, premažite tankim slojem fil i ponovite postupak sa svih 20 palačinki. Pospite šećerom u prahu ili prelijte sa slakim od šumskog voća ili ribizli, svežim voćem i ostavite da se hladi.
Napomena: Umesto klasičnog poslastičarskog fila možete da koristite fil od sira i slatke pavlake uz dodatak nekog voća, ili jednostavno na poslastičarski fil možete da dodate narendanu čokoladu.
Izvor: lifepressmagazin.com
Primjedbe
Objavi komentar