preuzeto:FOTO: THINKSTOCK
Torta sa mnoštvom začina za koje možda i niste navikli da se nalaze u slatkišima, a daju joj jedinstveni ukus i poseban šmek!
Potrebni sastojci:
Za biskvit
200 g tamne čokolade
160 g šećera
100 g putera
malo soli
1 kašika mlevenih badema
3 jaja
½ - kašičice ekstrakta narandže ili narendana kora narandže
½ – 1 kašičica cimeta
Malo muskatnog oraščića
Začini poput kore narandže, cimeta i muskatnog oraščića u principu se stavljaju po ukusu, a omogu i da se izostave
Za mus od bele čokolade
200 g bele čokolade
2 listića želatine
300 ml slatke pavlake
3 žumanca
100 g šećera u prahu
1 kašicica đumbira u prahu
2 kašike mleka
Priprema:
Uključite rernu da se greje na 180C, a okrugli kalup promera 18 cm obložite masnim papirom. Čokoladu, puter i šećer otopite u šerpici na niskoj temperaturu, dodajte malo soli pa ostavite sa strane da se prohladi.
U posebnoj posudi žicom za mućenje mutite bademe i jaja. Ekstrakt narandže i začine (ukoliko koristite) umešajte u otopljenu čokoladu pa sjedinite sa jajima i bademima. Smesu sipajte u kalup i pecite otprilike 20 minuta, nakon 18 proverite. Izvadite iz rerne i ostavite da se u potpunosti ohladi. Ako vam se biskvit nije digao, ne brinite, upravo takav treba da bude.
Za mus od bele čokolade, stavite čokoladu u šerpicu i topite je na pari. 4 kašike pavlake lagano ugrijte i u to stavite želatin da se rastopi.
Na pari mutite žumanca, šećer i đumbir dok ne dobijete gustu i svilenkastu smesu, zatim dodajte želatin, belu čokoladu i mleko, sve dobro umutite i ostavite da se prohladi.
Ostatak pavlake umutite u šlag i pomešajte sa smesom od bele čokolade i jaja pa mus prelijte preko čokoladne kore i ostavite da se hladi, najbolje preko noći. Ukrasite tortu komadićima čokolade.
Izvor: Lifepressmagazine
Primjedbe
Objavi komentar