prhki keksići od oraha u obliku oraha

preuzeto:recipeci.com

POTREBNO:

OraščićiZa tijesto:
300 g brašna
100 g šećera
120 g mljevenih oraha
2 žlice kakaa
250 g margarina
Za kremu:
2 jaja
100 g čokolade za kuhanje
100 g šećera u prahu
120 g maslaca

PRIPREMA:

Za tijesto pomiješati u većoj posudi sve suhe sastojke. Dodati margarin sobne temperature izrezan na komadiće pa rukama umijesiti tijesto. Možete ga odložiti u hladnjak na neko vrijeme dok ne pripremite kalupiće za pečenje, no i ne morate. Tijesto se lako oblikuje i ako ne odstoji u hladnjaku.
Svaki kalupić premazati uz pomoć kista otopljenim maslacem, posipati brašnom i otresti višak.

U svaki kalupić stavljati kuglicu veličine špekule (klikera), utisnuti ga prema dolje i napraviti pritom prstom malo udubljenje. Kalup ne smije biti napunjen do vrha jer će se kolačići prilikom pečenja 
malo napuhnuti.

Sve kaliupe složiti u lim za pečenje i peći sve odjednom na 185 C 13-14 minuta. Vrijeme pečenja ovisi o pećnici. Neke peku jače, neke slabije. Uglavnom, oraščići su gotovi kad samo lagano potamne u odnosu na boju sirovog tijesta.

Ohladite ih u kalupima cca 10-tak minuta pa ih istresite iz kalupa. Za neke će oraščiće biti dovoljno da ih lupite prema dolje po limu i ispasti će. No, ako ste koji kalupić propustitli dobro namastiti, morat ćete si pomoći malim oštrim nožićem.

U međuvremenu treba skuhati kremu. Miksajte cijela jaja sa šećerom u prahu dok ne postanu pjenasti. Premjestiti ih na jako slabi plamen (ili na paru) pa kuhati uz miješanje 4 minute. U vruće ubaciti čokoladu nasjeckanu na komadiće i maslac. Kratko prokuhati uz miješanje. Gotova krema je sjajna i srednje gusta.(kao malo rijeđa nutella npr.)

Ohlađene polovice oraščića premazati kremom i spojiti. Po želji ih možete uvaljati u šećer u prahu, 

no meni su nekako ljepši ovako smeđi kad podsjećaju baš na prave orahe.

Oraščiće pospremiti u zatvorene kutije do posluživanja.

preuzeto:recipeci.com


Primjedbe