Cronut – neobična kombinacija kroasana i krafne

preuzeto:recipeci.com

Cronut recept

Potrebno: 

Prikaz cronut krafne u presjeku530 g  brašna
1 vrećica suhog instant kvasca
100 g šećera
1 vanilin šećer
1 žličica soli
2 velika jaja ili 3 manja
250 ml toplog mlijeka
200 g maslaca

Za šećerni preljev: 1/2 šalice šećera u prahu, 2 žlice kiselog vrhnja, nekoliko kapi arome za kolače s okusom jagode (sve pomiješati)

Priprema:

Pomiješati u većoj posudi brašno, šećer, vanilin šećer, sol i kvasac. U sredinu rabiti jaja pa uz postepeno dodavanje mlijeka umijesiti dizano tijesto. Mijesiti prvo mikserom sa spiralama a potom energično rukama dok tijesto ne postane mekano i podatno. Pokriti prozirnom folijom pa odložiti u hladnjak na 30 minuta.

U međuvremenu dok se tijesto odmara izraditi maslac da bude podatan i mekan sa 2 žlice brašna.
Izvaditi tijesto iz hladnjaka, na pobrašnjenoj radnoj površini ga razvaljati u pravokutnik debljine cca 1 cm, premazati cijelu površinu četvrtinom pripremljenog maslaca pa ga preklopiti na tri dijela, jedno preko drugog (vidi sliku). Omotati tako zamotano tijesto prozirnom folijom i pospremiti u hladnjak na 30 minuta. Nakon toga tijesto opet oprezno razvaljati na debljinu od 1 cm premazati drugom 

četvrtinom maslaca pa na isti način preklopiti i omotano odložiti u hladnjak na slijedećih 30 minuta.  Postupak ponoviti još 2 puta. Nakon završnog razvaljavanja tijesto treba odležati u hladnjaku nešto duže, najmanje 1 sat a najbolje preko noći.

Nakon toga tijesto je spremno za daljnu obradu odnosno pečenje. Razvaljajte ga na debljinu od 3-5 cm, izrezujte kalupom ili čašom okrugle oblike (u sredini trebaju imati rupicu). Budući da ovo tijesto ne možete ponovno razvaljavati jer onda neće biti lijepo lisnato, ostatke od izrezivanja također 

iskoristite i ispecite kao takve male nepravilne oblike. Zagrijte veću količinu ulja pa pržite cronutse s jedne i s druge strane dok ne postanu tamno smeđi. VAŽNO!!! Neka vas ne zavara tamna boja koju tijesto dobije ubrzo nakon što se počne pržiti. Ne smijete ih prerano vaditi iz ulja jer u ovom je tijestu

 puno šećera i upravo zbog karamelizacije šećera ono brzo potamni, pa ako ga izvadite prerano, neće se lijepo ispeći iznutra i biti će gnjecavo. Također je bitno ulje ne pregrijati. Ukoliko nemate termometar za hranu najsigurniji ćete biti da je temperatura dobra za pečenje tako da u ulje stavite 

male komadiće tijesta koji su preostali od izrezivanja cronuta. Ako počnu cvrčati i lijepo se okretati i peći, ulje je dobre temperature. Tada smanjite plamen i pokušajte stalno održati tu temperaturu. 

Pečene cronute ocijediti na papirnim ubrusima od suvišne masnoće, preliti pripremljenim šećernim preljevom ili posipati šećerom. Servirati vruće (preporuka je to cronut izumitelja jer navodno kad se 

ohlade, nisu tako fini)

preuzeto:recipeci.com



loading...

Primjedbe