Non plus ultra – idealan sitni kolačić

preuzeto:recipeci.com

Non plus ultra

POTREBNO:

Za prhko tijesto:
250 g brašna
250 g maslaca ili margarina
3 žumanjca
60 g šećera
Non plus ultra - božićni kolači izblizaZa bijele kapice:
3 bjelanjka
200 g šećera u prahu
I još: pekmez koji najviše volite za spajanje kolačića

PRIPREMA:

Od  svih sastojaka umijesiti prhko tijesto. S obzirom da je malo mekše i podatno, pustiti ga da odleži umotano u prozirnu foliju bar 30 minuta na hladnome.

Nakon što je tijesto odstajalo,razvaljati ga na pobrašnjenoj radnoj površini na debljinu od 2-3 mm pa malim čašicama ili modlicama izrezivati krugove. Neka vam čašica bude što manja (cca 2-3 cm promjera) jer non plus ultra je najljepši kada je veličine gotovo jednog zalogaja. Slagati krugove u lim na papir za pečenje u malim razmacima.

Bjelanjke miksati dok ne postanu potpuno čvrsti, tada dodati šećer i miksati dok masa ne postane potpuno sjajna i čvrsta. Premjestiti snijeg u špricu ili vrećicu za ukrašavanje pa nanijeti na svaki krug malo te smjese. Neka do ruba kruha ostane 2 mm jer će se prilikom pečenja beze smjesa proširiti i zauzeti cijelu površinu kolačića.

Peći u prethodno zagrijanoj pečnicina 160ºC 20 minuta. Kapice moraju samo blago požutiti i ne smiju se nikako prepeći.

Pečene kolačiće premazivati pekmezom i spojiti. Čuvati u zatvorenoj kutiji do posluživanja.
Dobar tek!

preuzeto:recipeci.com

loading...

Primjedbe