Pita od limuna -Lemon meringue pie

preuzeto:recipeci.com

150 ml tekućine koja se dobije kombinacijom čistog iscjeđenog soka 2 limuna i vode
200 ml Cappy Pulpy soka od naranče (ili svježe iscjeđenog soka od naranče)

POTREBNO:

Za prhko tijesto
250 g oštrog brašna
150 g maslaca
80 g šećera
1 jaje
prstohvat soli
Za kremu od limuna:
160 g šećera
Pita od limuna3 žumanjka + 1 cijelo jaje
50 g gustina
100 g maslaca
Za meringue:
3 bjelanjka
200 g šećera
1 žlica gustina

PRIPREMA:

Za prhko tijesto pomiješati sve suhe sastojke, dodati maslac te miješati rukama dok se ne dobiju fine mrvice. Tada dodati i jaje pa umijesiti prhko tijesto. Omotati ga folijom i pospremiti u hladnjak na 30-tak minuta kako biste ga kasnije lakše razvaljali. Tada tijesto razvaljati na veličinu malo veću od 

kalupa u kojem će se pita peći, jer morate dobiti i rubove pite. Tijesto oprezno uz pomoć valjka prebaciti na namašćen lim za pite, oblikovati prstima rubove i utisnuti ih. Zagrijati pećnicu na 180ºC, tijesto u kalupu prekriti papirom za pečenje pa preko njega rasporediti ili kuglice za pečenje ili zrna 

graha ili riže. Ovaj je postupak nužan kako se tijesto prilikom pečenja ne bi nadiglo u sredini i neravnomjerno ispeklo, a i kako biste zadržali rub pite, jer prhko tijesto prilikom pečenja ima 

tendenciju ‘skupljanja’ i rubovi bi vam se inače jednostavno preklopili i nestali, a gdje biste onda sa kremom?! 😉 Ovako prekriveno tijesto peći 15 minuta, potom maknuti zrna graha i vratiti u pećnicu na još 10 minuta.

Dok se tijesto peče pripremite kremu. U manjoj posudici promiješati gustin, šećer i manji dio iscjeđenog soka. Ostatak soka (i lumonovog i narančinog) zakuhati na laganoj vatri. U vreli sok uliti razmućeni gustin za šećerom i kuhati par minuta. Ovakva krema se brzo zgušnjava, otprilike kao kad

 kuhate puding. Maknuti s vatre, pa u još vruću kremu dodati maslac izrezan na komadiće, dobro promiješati da se sve skupa lijepo sjedini. Umiješati tada i žumanjke+jaje koje ste prethodno istukli 

mikserom. Vratiti sve skupa na laganu vatru i kuhati još još nekoliko minuta. Krema je gotova kad se počne lagano odvajati od dna posude.

Za meringue miksati bjelanjke dok ne postanu potpuno čvrsti. Tada dodati postepeno šećer i gustin te miksati dok se šećer ne otopi i dok snijeg ne postane sjajan.

Na pečenu koru prhkog tijesta izliti vruću kremu od limuna, a preko kreme rasporediti meringue. 

Žlicom napraviti neravnu i valovitu površinu te sve skupa zapeći u pećnici na 150ºC cca.20 minuta, dok meringue ne dobije lijepu zlaćanu boju. Pita od limuna je sada spremna za hlađenje.
Ohladiti i poslužiti
.
Dobar tek!

preuzeto:recipeci.com
loading...

Primjedbe