Torta bijeli Egipat

preuzeto:recipeci.com

POTREBNO:

Za biskvit x2:

5 bjelanjaka
5 žlica šećera
100 g prženih, krupno mljevenih lješnjaka
2 žlice brašna
pola vrećice praška za pecivo
Za žutu kremu:
1200 ml mlijeka (iliti litra + 2 dl  )
10 žlica šećera
2 vanilin šećera
10 žumanjaka
10 žlica gustina
2 žlice brašna
250 g margarina
200 g bijele čokolade
Za bijelu kremu:

500 ml vrhnja za šlag (hulala, hole ili neko slično)
2 žlice šećera u prahu
100 g sirnog namaza (filadelfija mi bila idealna)
I još: 10 banana
PRIPREMA:

Za biskvit mutiti bjelanjke dok ne postanu čvrsti. Tada dodati postepeno šećer i dobro umutiti. Potom polako usipati prašak za pecivo, brašno i na kraju lješnjake. Smjesu izliti u lim za pečenje preko papira za pečenje i peći u pećnici na 180ºC 20 minuta. Pečeni biskvit izvaditi iz lima skupa sa papirom i pustiti da se ohladi. Isti postupak ponoviti za drugu koru. Kolač sam pekla u limu veličine 35×25 cm.

Za žutu kremu,  staviti 1 l mlijeka da zakuha. Za to vrijeme miksati žumanjke sa šećerom i vanilijom dok ne postanu pjenasti i svjetlo žuti, dodati 2 dl mlijeka, gustin i brašno. Uliti potom tu smjesu u uzavrijelo mlijeko pa uz neprestano miješanje kuhati cca 5 minuta dok se krema na očigled ne zgusne. U još vruću kremu ubaciti bijelu čokoladu i promiješati da se otopi i sjedini s kremom. Maknuti s vatre i ohladiti. U ohlađenu kremu dodati izrađen margarin i dobro sjediniti.
Za bijelu kremu ulupati vrhnje za šlag, dodati sirni namaz i šećer i dobro sjediniti.
IZRADA:

Složiti prvu koru, premazati polovicom žute kreme, složiti banane izrezane na kolutiće (banane prije toga nakapati limunovim sokom kako ne bi pocrnile), premazati banane polovicom bijele kreme, staviti preko svega drugu koru pa ponoviti postupak.

Ako ovaj kolač radite u varijante torte, tada ga cijelog dodatno premažite posebno izlupanim šlagom i ukrasite po želi, a ako ga radite u varijanti kremastog kolača, ukrašavanje šlagom nije potrebno jer ćete ga ionako rezati na kocke i posluživati kao desert na desertnim tanjurićima.
Dobar tek!

preuzeto:recipeci.com

loading...

Primjedbe